Oni znaju sve o Titaniku, plešu folklor, stvaraju slikovnicu o izumiteljima

28.02.2022.

07:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mala područna škola u Bratini nedaleko od Pisarovine

Mala područna škola u Bratini nedaleko od Pisarovine

Foto: Dnevnik / HRT

Oni znaju sve o Titaniku, plešu folklor, pomažu u izradi nošnji, rade slikovnicu o izumiteljima. Obožavaju svoj kraj i običaje. Za našu rubriku "I mi idemo u školu" posjetiti smo učenike u maloj područnoj školi u Bratini nedaleko od Pisarovine. 


U osam sati autobus dolazi pred školu. Ne gubi se vrijeme, ni minuta, jer već u podne vozi ih kući. A posla itekako ima.

- Drugi razred, postavili ste poligon, odigrat ćete igru dan i noć. Četvrti razred, izvadite prirodu i društvo, stranica 93. A ti Lovro, otvori stranicu i pročitaj o važnosti energije, rekla je učiteljica PŠ Bratina, OŠ Vladimir Nazor Pisarovina Irena Cindrić.

Zadaci su podijeljeni. Dva različita razreda, dva predmeta, dva oblika nastave - sve u isto vrijeme. Zadaci su podijeljeni. Dva različita razreda, dva predmeta, dva oblika nastave - sve u isto vrijeme. Sve im je lijepo u školi, osim maski.

- S ovom maskom mi je jako teško, kazala je Petra.

Prate oni i vijesti, pa su nam se pohvalili da je striček Fuchs rekao da od sutra više ne moraju nositi masku u razredu. Bit će im tako lakše.

Na folkloru ih ne nose. Ponavljaju korake. Karlo već tri godine pleše. Malo vode po rubači i kamenom rade pregibe na nošnji. 

- Mi se trudimo u sklopu domaćinstva očuvati bratinečke običaje, poučavamo djecu kako su i što radili naši stari, naglasila je učiteljica PŠ Bratina, OŠ Vladimir Nazor Pisarovina Mateja Krpan.

Vraćamo se u drugi i četvrti razred. Oni su već na drugoj aktivnosti.

- Što radite s tim čizmicama?

- Bojamo ih a poslije će nam biti teglice za cvijeće, dodao je Petar.

Dunja radi slikovnicu, otkriva nam - o našim izumiteljima.

- Već sam nacrtala Slavoljuba Penkalu, Nikolu Teslu i Matu Rimca, poručila je Dunja.

Oho, netko izlazi. Zovu nas na zanimljivo mjesto. Priroda i društvo, lekcija o zavičaju. Spomen-kuća Titanik?

- Da zato smo i došli ovdje, jer je na Titaniku bio jedan naš sumještanin i zato je nastala ova spomen kuća u Bratini, rekla je učiteljica PŠ Bratina, OŠ Vladimir Nazor Pisarovina Mateja Krpan.

I zamjenska ravnateljica išla je s njima. Donedavno je to bio njezin razred. Osim što sada uspješno brine o matičnoj i dvije područne škole te vodi folklor, kod kuće obavlja poljoprivredne poslove, vozi traktor. Pitamo ju je li to sve?

- Surađujem s našim ansamblom Lado i izrađujem tradicijski nakit Bratine, dodala je zamjenica ravnateljice OŠ Vladimir Nazor Pisarovina Snježana Skenderović.

Brzo pred školu - stiže autobus. A na zgradi zamjećujemo još nešto.

- Ako je netko od učenika zaboravio mobitel, a mora nazvati roditelje može se poslužiti telefonskom govornicom, kazala je HRT-ova novinarka Sunčica Findak.

Dakle, iznenađenjima u ovoj maloj školi nema kraja. I naravno da nakon boravka ovdje shvaćamo Lukin ponos zbog povjerene mu dužnosti u razredu.

- Velika mi je čast što sam predsjednik, istaknuo je Luka.

- Očekuješ i drugi mandat?

- Da, dodao je.

Ovu školu treba zapamtiti. Prava škola za život.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!