10:50 / 20.03.2020.

Autor: V.M./Hina/HRT

Online poruke za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade

'Wanda Lavanda' (izvor: GKL Rijeka)

'Wanda Lavanda' (izvor: GKL Rijeka)

Foto: - / -

U povodu Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva, koji se obilježavaju danas i sutra, 20. i 21. ožujka, umjesto kazališnog slavlja diljem Hrvatske, poruke o važnosti kazališta objavljene su online.
U povodu Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, koji se obilježavaju 20. ožujka,  te sutrašnjeg Svjetskog dana lutkarstva umjesto kazališnog slavlja diljem Hrvatske, zbog novonastale situacije s koronavirusom poruke o važnosti kazališta u procesu odrastanja objavljene su online.

Kako se ističe u priopćenju, Hrvatski centar Assitej i Hrvatski centar Unima zadnjih desetak godina 20. ožujka zajedno obilježavaju Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva. Ove godine trebalo se slaviti u Rijeci u suorganizaciji s Gradskim kazalištem Rijeka.

U svim gradovima Hrvatske trebale su igrati predstave za djecu uz koje bi se čitale poruke Svjetskog  Assitej-a i Svjetske Unima-e, te poruke Hrvatskog centra Assitej i Hrvatskog centra Unima, ali zbog nastale situacije, te poruke će biti objavljene na Facebook i web stranicama Kazališta te Hrvatskog centra Assitej i Hrvatskog centra Unima.

Međunarodnu poruku napisao je Yoshi Oida, japanski glumac, režiser i pisac koji živi i radi u Francuskoj, a hrvatsku poruku za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, pod sloganom ‘Povedite dijete u kazalište’, napisao je redatelj i književnik Dario Harjaček.

- Kazališna je predstava događaj koji izmiče stvarnosti. Ona je pukotina u vremenu u kojoj se sva vremena i svi prostori predaju nekoj nepredvidivoj logici. Kazalište ne podnosi samotnost. Ono živi od zajedništva. Kazališta su mjesta prepuna ljubavi. Ta je ljubav preduvjet da se publici ponudi ono bez čega je svaka predstava bezvrijedna a to je iskrenost, stoji među ostalim u poruci Darija Harjačeka koji poziva sve na zajedničko putovanje u ‘vremenski procjep zvan predstava, kako bi tamo razgovarali srcem’.
Hrvatski Centar Assitej Kolak-Fabijan: Naše lutke su vaši najbolji prijatelji

U povodu obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva, sva su lutkarska kazališta prije početka svake predstave trebala pročitati hrvatsku i međunarodnu poruku, ali zbog nastale situacije, te poruke će biti objavljene na Facebook i web stranicama Kazališta te Hrvatskog centra Unima.

Hrvatsku poruku napisala je televizijska, kazališna i filmska glumica Zrinka Kolak-Fabijan, a tri međunarodne poruke napisali su Manuel Antonio Moran, Zoa Meza i Ruben Dario Salazar. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je ‘Zajedno za mir’.

-  Znate li koliko ste vi važni i da bez vas ni ovoga kazališta ne bi bilo? Da, to je istina, mi smo tu samo zbog vas, ističe u poruci hrvatskim mališanima Zrika Kolak-Fabijan.

Dodala je da su lutke su najbolji prijatelji: One su znatiželjne i razigrane kao i vi. Možete im povjeriti svoje tajne, s njima pjevati, plesati, ali morate im nešto i dati, a to je vaša mašta koja može svašta. Tek tada će vam lutka dati ono najljepše i najuzbudljivije, ono čarobno, kad opasno postane prijateljsko, kad zločesto postane dobro i kad tužno postane veselo. Svaka bajka napisana je baš za vas, a lutke ispunjavaju vaša prijateljska očekivanja i želje’, poručuje Kolak-Fabijan.
Hrvatski centar UNIMA Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade Assitej povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo 80 svjetskih zemalja. Hrvatski centar Assitej djeluje od 1996. godine kao udruga kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj. Njegovo članstvo danas čini 28 kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Unima je najstarija kazališna organizacija na svijetu osnovana 1929. godine. Ova nevladina organizacija ima savjetodavni status s UNESCO-om a broji preko 90 nacionalnih centara širom svijeta i 7.000 članova. Hrvatski centar Unima osnovan je 1992. godine. Svjetski dan lutkarstva prvi je put obilježen 2003. godine, a središnja svjetska proslava održana je u New Delhiju.

GKL Rijeka: ‘U lutkarsko s kauča’

Riječko Gradsko kazalište lutaka
će od danas u 12 sati na službenoj internetskoj stranici i službenom Facebook profilu postaviti link putem kojeg će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta.

Program pod imenom ‘U lutkarsko s kauča’ provodit će se sigurno do 14. travnja, do kada su privremeno i obustavljena javna okupljanja, a nastavak programa ovisit će o daljnjem razvoju situacije vezane uz koronavirus.

- Program otvara nagrađivana predstava ‘Wanda Lavanda’, autorice Jelene Tondini i redateljice Morane Dolenc. Također, 20. ožujka je Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a u subotu, 21. ožujka Svjetski dan lutkarstva i naše zajedničko druženje nama bi bilo zaista veliko veselje, poručili su lutkari.

Predstava ‘Wanda Lavanda’ bit će dostupna za pogledati do idućeg petka, 27. ožujka kada će je u podne zamijeniti druga.
Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Teatar Tirena: 'Mašta je supermoć'

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade Teatar Tirena obilježava pokretanjem serijala 'Mašta je supermoć. Kako bi se djeci olakšao boravak kod kuće u tjednima koji slijede, Teatar Tirena odlučio im je pomoći da upogone maštu raznim kreativnim zadacima i dramskim igrama.

- Ponedjeljkom, srijedom i petkom objavljivat ćemo video radove 'Mašta je supermoć' s različitim kazališnim sadržajima koje djeca mogu sama ili s roditeljima raditi kod kuće, a prvi  video bio je posvećen superjunacima:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!