Sve više djece treba pomoć logopeda

19.01.2022.

07:00

Autor: Iva Črnjar Ivančan/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Sve više djece treba pomoć logopeda

Sve više djece treba pomoć logopeda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je sve više djece koja trebaju pomoć logopeda ili edukacijskog rehabilitatora, a ta su zanimanja deficitarna. Liste čekanja su duge, privatni pregledi skupi. Vodeći se željom da njihovim najmlađim mještanima omoguće takvu uslugu i to potpuno besplatno, Općina Viškovo je pokrenula projekt "Za sretnije djetinjstvo", vrijedan 2 i pol milijuna kuna, a financiran u potpunosti europskim sredstvima.

"Za sretnije djetinjstvo"

"Za sretnije djetinjstvo"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Logoped, edukacijski rehabilitator i psiholog, zanimanja su čije je stručno znanje potrebno sve većem broju djece s teškoćama u razvoju. Ipak, do njih je teško doći.

- Nažalost, ljudi nemaju kamo s tom dječicom, nema sustavnog provođenja terapija, nema te rane intervencije, nego kroz udruge, a one isto imaju ograničene kapacitete, rekla je Irena Gauš, voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo.

Da su potrebe sve veće, u Viškovu su shvatili istraživanjem za potrebe projekta "Za sretnije djetinjstvo". 

- Škola Sveti Matej ima 75 djece s rješenjem da imaju poteškoće u razvoju. Škola u Kastvu skoro isti broj. To je samo za ovo područje, istaknula je Gauš.

Uključeno je dvadesetero djece, a na listi čekanja ih je još 10. Uglavnom su to djeca s poremećajima iz spektra autizma ili ona s višestrukim teškoćama pa im je potrebna sveobuhvatna pomoć. A u ovome slučaju i besplatna.

- Vrlo rijetko, nažalost, u cijeloj Republici Hrvatskoj bilo kakvu podršku i pomoć u vidu logopedskog, rehabilitacijskog ili psihološkog tretmana može se dobiti besplatno, uglavnom se to plaća i te su usluge izrazito skupe, rekla je Lea Dobrec, logopetkinja.

Uređena je i senzorna soba u kojoj stručni tim radi s djecom, tu su i sportski sadržaji poput atletske staze na školskom igralištu, treneri u Viškovu i Kastvu - za one koji svojoj djeci ne mogu priuštiti često preskupe članarine.

Inače, općina Viškovo prema novom popisu jedna je od rijetkih u Primorsko-goranskoj županiji koja bilježi rast - u Viškovo je doselilo još 1570 stanovnika. Jedan od razloga je, kažu, upravo ulaganje u najmlađe.

- Po djetetu Općina Viškovo od predškolske dobi pa kasnije do studentskih dana uloži negdje oko 100 tisuća kuna. Fiskalna politika koju provodimo, što znači da nismo niti planiramo uskoro uvoditi prirez, rekla je Sanja Udović, načelnica općine Viškovo.

A tu su i radna mjesta - jer Viškovo ima više od 1100 poduzetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!