15:07 / 30.10.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Opera bajka 'Ivica i Marica' stiže na HTV za Božić

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon premijere pred zbog pandemije praznim gledalištem, ali pred kamerama HTV-a, opera bajka 'Ivica i Marica', koja je postavljena u sklopu Minimini ciklusa Zagrebačke filharmonije, za Božić stiže na male ekrane.
Nakon premijere pred zbog pandemije praznim gledalištem, ali pred kamerama HTV-a, opera bajka 'Ivica i Marica', koja je postavljena u sklopu Minimini ciklusa Zagrebačke filharmonije, za Božić stiže na male ekrane.

Kao djeca smo uživali u bajkama braće Grimm, posebno se u pamćenje urezala ona o Ivici i Marici, a sada možemo uživati u njenom opernom izdanju.

- Unatoč posljedicama potresa, ali i pandemiji koronavirusa, ta se izvedba poznate Humperdinckove opere rađala na posve osebujan način, u uvjetima opće stege u kulturi, napominju iz Zagrebačke filharmonije.

Zbog mjera Stožera civilne zaštite pretpremijera i premijera 'Ivice i Marice' zakazane za 15. i 16. listopad bile su otkazane. Ekipa ipak nije odustala -  komad je izveden na dan planirane premijere u Domu hrvatske vojske Zvonimir u Zagrebu, a umjesto publike u dvorani su bile kamere Hrvatske radiotelevizije - snimku planiramo prikazati na Božić.- Operu 'Ivica i Marica' redateljica Petra Radin postavila ju je na nov i aktualan način, a ta originalna glazbeno-scenska produkciji okupila je 'prva imena' opere na čelu s Martinom Tomčić kao Vješticom, a izvedbom je dirigirao novi ljubimac zagrebačke publike Dawid Runtz, ističu iz Zagrebačke filharmonije.

Koreografiju je osmislio Igor Barberić, kostime Dženisa Pecotić, a scenu Branko Lepen. Prepjev libreta na hrvatski jezik načinio je Hrvoje Banaj.

- Poznatu priču braće Grimm u verziji njemačkoga opernog majstora Engelberta Humperdincka ‘tim iz snova’ odlučio je ispričati za naše doba. U ovoj 'Ivici i Marici', vještica ne krade dušu nego umjetnost - otima glazbu i glasove, ističe redateljica Petra Radin, ujedno i autorica Minimini ciklusa u kojemu su već s uspjehom postavljene glazbeno-scenske predstave ‘Ježeva kućica’ te ‘Božić kod Zimogroznih’.

Posebna zanimljivost produkcije njena je ‘reciklirana’ scenografija - kombinacija mini-scene od kartona i projekcija snimki i svjetlosti u stvarnim veličinama, umjesto tradicionalne, nerijetko raskošne operne scene.

Reciklirani su čak i kostimi iz starih kostima koje su za ovu produkciju ustupila kazališta Kerempuh, Trešnja, HNK, Moruzgva i Tvornica lutaka.

Tom produkcijom Zagrebačka filharmonija, u svjetlu 150. obljetnice koju obilježava ove sezone, učinila je još jedan iskorak ususret novoj, mladoj publici.

- Kad instrumenti utihnu, a djeca postaju nijemi zarobljenici čelične krinoline i bivaju pretvoreni u šarene kolačiće, vještičji smijeh zaori se cijelom dvoranom i zavije u veo orkestralnu šumu. No ljudski duh i nepresušna umjetnost nikada ne mogu utihnuti, a snaga se nalazi upravo u onima koji nastavljaju voditi ovaj svijet - djeci, Ivici i Marici, poručuje redateljica.

Pogledajte razgovor s Josipom Bilić, sopranisticom u ulozi Marice, i Josipom Gvozdanić, sopranisticom u ulozi Ivice, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!