Opet slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Medulinu

28.09.2022.

19:55

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Vršnjačko nasilje u Medulinu

Vršnjačko nasilje u Medulinu

Foto: HTV / HRT

Posljednjih dana, na žalost, često svjedočimo slučajevima vršnjačkog nasilja. Još jedan dogodio se u osnovnoj školi u Medulinu, i to ne prvi put. 

Sedam je mjeseci prošlo od prvog zabilježenog slučaja vršnjačkog nasilja u ovoj medulinskoj osnovnoj školi.

Skupina djece tada je pretukla dječaka. I sada se sukobila skupina djece, a jedno je dijete lakše ozlijeđeno. 

Iz Županije, općine i škole sastali su se kako bi dogovorili mjere. Radionice o sprečavanju nasilja koje su nakon prvog slučaja uveli u školu očito nisu postigle željeni učinak. 

- Rezultat nažalost eto nije dobar, što znači da će se aktivnosti morati ili pojačati, vidjet ćemo još, danas smo imali prvi sastanak pa ćemo vidjeti koje ćemo korake dalje poduzeti, ističe pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Istarske županije Patricia Percan

Sve počinje u obitelji, kažu zgroženi Medulinci.

- Dosta je stvari do roditelja, jer, kućni odgoj to je prvo što djeca dobiju od malih nogu, otpočetka, i edukacija, i u školi i doma i među prijateljima, ja sam protiv nasilja, nevjerojatno je to što se događa, kaže anketirana građanka. 

Drukčije je nekada bilo i u školi. 

- Prije smo morali slušati, ako nisam slušala dobila sam packe, od ovuda do tuda.

A danas? 

- Danas tuku djeca učitelje. Tako je došlo. Nitko ne vodi računa o tome da bi se ta djeca drukčije i ponašala i učila drukčije živjeti, samo kompjutere gledaju, nikakve obveze nemaju.

Općina Medulin ima nultu toleranciju na nasilje i nije im, kažu, drago što imaju školu slučaj.

- Ovim putem pružamo pomoć razgovorom i da vidimo koje stvari su sve napravljene i da se od Županije i škole očekuju konkretni koraci da se ovakve stvari više ne dogode, pojašnjava načelnik općine Medulin Ivan Kirac

Idućih se dana očekuju očitovanja svih uključenih, pa i Ministarstva znanosti i obrazovanja, poručuju iz Županije.

Tek će se tada znati što će se i u kolikoj mjeri poduzeti da se ne bi dogodio i treći slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!