Oporavlja se studentsko tržište rada

18.08.2021.

07:00

Autor: Irena Košar/T.D./IMS/HRT

Studentski poslovi

Studentski poslovi

Foto: Dnevnik / HRT

Studentsko tržište rada oporavlja se. U usporedbi s prošlom godinom, kada je ponuda poslova bila znatno siromašnija, ove je, prema procjenama, potražnja za studentskim radom porasla za više od 50 posto.


Da su ljetni mjeseci studentima dobra prilika za zaradu, znaju i Petra i Sara.

- Radim od 17. godine, najčešće samo po ljeti. To mi puno znači zbog iskustava, novih poznanstava i samostalnosti što se tiče novaca, rekla je Petra Bošnjak, studentica, Učiteljski fakultet u Zagrebu.

- Ovo mi je prvo ljeto da radim studentski posao. Prošlo ljeto sam isto željela, ali s obzirom na situaciju s koronavirusom nisam mogla naći posao, rekla je Sara Šošić, studentica, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Iako je početkom godine ponuda poslova zbog pandemije bila smanjena, studentsko se tržište rada oporavlja. 

- Potraživanja poslodavaca su skočila u odnosu na prethodnu godinu, sigurno 70 posto, s tim da imamo ove godine puno veći broj novih poslodavaca i novootvorenih firmi, rekla je Adriana Hrstić, Studentski centar Split.

Najniža studentska satnica iznosi 26 i pol kuna. Najtraženiji su sezonski poslovi u ugostiteljstvu, turizmu te oni fizički.

- Gdje je cijena rada od 27 do 30 kuna, skladišni poslovi i poslovi građevine cijena rada je do 35 kuna po satu od strane poslodavca, rekao je Mario Župan, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu.

Od ostalih poslova najveći porast bilježi IT industrija.

- Najviše se traže trenutno programeri. Znači sve firme trebaju mlade programere koji će razvijati aplikacije, rekao je David Ray Hudeček, koautor aplikacije za traženje studentskih poslova.                                                                                                         

- Studentski poslovi su važan izvor prihoda mladih studenata jer oni tako financiraju svoje studiranje,posebno troškove smještaja, rekao je Ivan Majstorić, Svjetski savez mladih Hrvatska.

Jer svaki posao koji studenti nađu zasigurno utječu i na standard njihove obitelji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!