15:15 / 24.09.2018.

Autor: V.M./M.V./HRT

Oproštajna pisma Ganz novog festivala

Asrun Magnusdottir

Asrun Magnusdottir

Foto: - / -

Završio je osmi i posljednji Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta. U zagrebačkom je SC-u festival okupio 39 umjetnika iz 9 zemalja, koji su ispričali intrigantne suvremene priče.
Završio je osmi i posljednji Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta. U zagrebačkom je SC-u festival okupio 39 umjetnika iz 9 zemalja, koji su kroz svoje je zanimljive predstave, radionice i instalacije ispričali intrigantne suvremene priče.

'Listening Party' zabava je na pozornici čiji je domaćin skupina tinejdžera koji žele s publikom podijeliti svoju omiljenu glazbu. Želja mi je bila omogućiti običnim ljudima da dođu na pozornicu. Tako možemo čuti i glas onih koje ne čujemo često,  pojašnjava autorica Asrun Magnusdottir.

Predstava Michikazua Matsunea temeljila se, pak, na oproštajnim pismima - među ostalim, na pismu koje je slijepi čovjek napisao svom uginulom psu vodiču i oproštajnom pismu Kurta Cobaina.

Oproštajna pisma veoma su zanimljiva jer sadržavaju posljednje poruke osobi ili osobama. Jako su emotivna - neka su oproštaj samoubojice, a neka svjedočanstva završetka ljubavne priče,  napominje glumac i koreograf Michikazu Matsune.

A oproštajno je pismo napisao i Ganz novi festival: vodstvo festivala, naime, smatra da će zbog promjene čelne osobe SC-ova odjela Kulture nestati i niz festivala i projekata koji su se proteklih godina odvijali u Savskoj 25.

Umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov svoje je stajalište obrazložila u opsežnoj objavi na Facebooku:Ganz novi festival u svakom je slučaju od svojih početaka otvarao nove prostore suradnje: Mislim da smo uspijevali kroz mentorske radionice i laboratorije spajati mlade s umjetnicima iz Hrvatske i Europe – primjerice, u projektu Listening Party s tinejđerima. Kroz takve programe koji su bili besplatni nudili smo razmjenu znanja i iskustava,  izjavila je, pak, umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov za Vijesti iz kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!