15:55 / 19.11.2019.

Autor: Ljiljana Saucha /M.Š./HRT

'Orašar' napunio Lisinski mladom publikom

Orašar za djecu i mlade

Orašar za djecu i mlade

Foto: - / -

Više od 10 godina Hrvatska glazbena mladež smišlja koncerte za mladu publiku. U suradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a nakon zborske literature, simfonijskih djela i opere na red je stigao balet.
Više od 10 godina Hrvatska glazbena mladež (HGM) smišlja koncerte za mladu publiku. U suradnji sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT) nakon zborske literature, simfonijskih djela i opere na red je stigao balet.

Sat su vremena Simfonijski orkestar HRT-a, balerine zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i učenici Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje mladu publiku iz cijele Hrvatske vodili kroz prekrasan svijet bajke djevojčice Klare u čuvenom 'Orašaru'.Jedno od najfascinantnijih djela Petra Iljiča Čajkovskog – baletnu bajku 'Orašar' obožavaju djeca različite dobi, ali i odrasli. To je i razlog zbog kojeg se ove godine HGM odlučila za uprizorenje jednog od najljepših djela klasične baletne umjetnosti. Odlučili smo se ove godine za nešto što je vezano za bijeli balet, a nekako ulazimo u blagdansko raspoloženje tako da smo htjeli 'Orašara' približiti najmlađoj publici,  otkrila je Dubravka Dujmović-Kušan, glavna tajnica HGM-a.

Koreografiju potpisuje Dinko Bogdanić, nagrađivani baletni stručnjak i pedagog. Uz solistice Ervinu Sulejmanovu, Edinu Pličanić i Mirnu Sporiš, u produkciji sudjeluju i učenici baletne škole. Baletna suita koju je napisao Čajkovski je dovoljno dugačka, točno za njihov uzrast i razvoj od 40 minuta. Jedan sažeti koreografski, nabijen emocijama balet, kao što je Orašar,  istaknuo je Bogdanić. Svi naši polaznici Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje su zaista oduševljeni s ovim nastupom i s cijelom organizacijom, nadovezala se Antonjeta Šeketa-Gleich iz Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje.


                                                      Maestro Bjelinski daje izjavu za HRT

Suite odabranih brojeva iz baleta izvodio je Simfonijski orkestar HRT-a uz maestra Alana Bjelinskog, koji je kratko opisao misiju HGM-a: Smisao stvaranja lijepe umjetnosti je smisao stvaranja lijepog života. To je ono osnovno.

A oni kojima je baletna čarolija namijenjena, nisu skrivali svoje oduševljenje.Dvije rasprodane predstave i pohvale publike jasno pokazuju da je Hrvatska glazbena mladež u suradnji sa Simfonijskom orkestrom HRT-a još jednom odradila sjajan posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!