OŠ Rovišće dobila učionicu budućnosti

22.03.2018.

14:12

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Učionica je opremljena je modernom tehnologijom koja će učenike bolje pripremiti za suvremene poslove i izazove koji ih očekuju u 21. stoljeću.
Zahvaljujući Microsoftu Hrvatska, CARNET-u i Storm Computersu, OŠ Rovišće dobila je digitalnu učionicu opremljenu vrhunskom tehnologijom. Učionica je opremljena s 30 tableta s tipkovnicom, jednom pametnom pločom te bežičnom mrežnom opremom.

Učionica budućnosti otvorena je u osnovnoj školi Rovišće, u istoimenom mjestu pored Bjelovara. Opremljena je modernom tehnologijom koja će učenike bolje pripremiti za suvremene poslove i izazove koji ih očekuju u 21. stoljeću.

Osnovnoškolcima će tijekom nastave na raspolaganju biti 30 računala s tipkovnicom, dok će se u učionici nalaziti još pametna ploča, bežična mrežna oprema i kolica za pohranu i punjenje računala.

Svim učenicima i nastavnicima bit će dostupan i Office 365 za škole, set korisnih alata čija je inačica namijenjena obrazovnom sektoru u potpunosti besplatna za sve nastavnike i učenike u Hrvatskoj. Ona uključuje elektroničku poštu s 50 GB prostora za pohranu po korisniku, Lync softver za komunikaciju, zajedničko korištenje datoteka unutar usluge OneDrive s 1 TB prostora po korisniku, Office Online koji uključuje korištenje programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote putem web preglednika, Teams, zaštitu od neželjene pošte i zlonamjernog softvera te podršku zajednice putem telefona.

Među ovim alatima vrijedi posebno istaknuti OneNote i Teams. OneNote bi se najlakše mogao opisati kao zamjena za sve nastavničke i učeničke bilježnice, koja osim mogućnosti zapisivanja bilješki rukopisom ili tipkovnicom nudi i niz drugih opcija koje su obično dostupne korištenjem različitih računalnih programa. S obzirom da je u njemu moguće pregledavati dokumente, slike, dijagrame, tablice, video zapise i razne druge formate, nastavnicima omogućuje kreiranje multimedijalnih i interaktivnih lekcija. Dostupan je s različitih uređaja računala, tableta ili mobitela.

Teams je alat koji omogućuje komunikaciju, suradnju, kritičko razmišljanje i razvijanje vještina. Komunikacija preko Teamsa učenicima omogućava da, neovisno o lokaciji, surađuju s kolegama, komuniciraju s nastavnicima ili prate predavanje gosta predavača, a sve u sigurnom okruženju učinkovitom za učenje.

Djeca koja su trenutno u osnovnim školama odrasla su uz računala, pametne telefone, ekrane osjetljive na dodir i druga tehnološka dostignuća koja jednostavno i spontano koriste, s obzirom da su oduvijek okruženi njima. Iz tog razloga lako ih prihvaćaju i koriste. Cilj učionice budućnosti je korištenjem navedenih alata iskoristiti sve prednosti suvremene tehnologije i potaknuti interaktivnu nastavu na kojoj učenici međusobno i s nastavnikom mogu dijeliti nastavne aktivnosti, provjeravati svoje znanje testovima, pretraživati informacije na internetu te sudjelovati u raznim aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje.

Uvođenjem suvremenih alata profitiraju i nastavnici, jer na jednostavan način s učenicima mogu podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učenička tablet računala, imati trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu.

Ponosni smo što je Osnovna škola Rovišće među prvim osnovnim školama u Hrvatskoj koja je realizirala projekt pametne učionice. I učenici i učitelji s oduševljenjem su prihvatili ovaj projekt. Naši učenici nas nadahnjuju svojom znatiželjom i željom za znanjem. Sretni smo što u ovom projektu vidimo izvrstan potencijal za podizanje letvice izvrsnosti u osnovnoškolskoj naobrazbi koji će značajno pomoći našoj djeci da budu uspješnija i u budućem srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju. U suradnji s nastavnicima i partnerskom tvrtkom zajedničkim snagama izrađivat će se digitalni nastavni materijali, prilagođeni hrvatskom obrazovnom procesu i jeziku. Veliko hvala svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta, rekla je Blanka Klemić, ravnateljica OŠ Rovišće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!