12:47 / 19.06.2020.

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Osim što su inovatori, Roko i Luka su i STEM genijalci

-

-

Foto: - / -

Pametna ležaljka tek je jedna od ideja koju razrađuju Roko i Lika jer projekti se u ovoj tinejdžerskoj radionici samo množe.
Mladi Brođani Roko i Luka inovatori su i STEM genijalci. Srednjoškolci kojima je mjera - izvrsnost. Imaju vrlo ambiciozan plan - s pomoću novih tehnologija život učiniti jednostavnijim, a svijet boljim. I kriza izazvana koronavirusom bila im je izazov.

U jeku pandemije printali su vizire, a za drugi val korone ovaj se kreativni dvojac priprema još ozbiljnije.

- Ovdje možemo još stavit nekakav nastavak ili gumicu da jednostavno nam drži oko glave - da mi jednostavno ne moramo rukom držat, rekao je Roko Lukenda iz Slavonskog Broda.

Ideju za prototip respiratora skinuli su s interneta. A za ovu pametnu kantu za otpatke na sajmovima su već nagrađeni.

- Mjeri podatke koje šalje u glavnu stanicu kada je koš pun, također prepozanje koja vrsta otpada je u kojem spremniku, znači da li je osoba pogriješila pri razlaganju, dodao je Roko.

Da ne pogriješite izležavajući se na suncu, pomoći će ovaj uređaj.

- Čak će imati upozorenja. Na primjer UV zračenje je preveliko… to će pokazati makni se s plaže idi u hlad, kazao je Luka Štefanek iz Slavoskog Broda.

Pametna ležaljka tek je jedna od ideja koju razrađuju jer projekti se u ovoj tinejdžerskoj radionici samo množe.

- Mislim mi smo u pubertetu i ništa nema veće od naše ambicije, naglasio je Luka.

Luki je četrnaest, a Roku šesnaest godina. On je pokretač. Sanjar i inovator. Uzor su mu, kaže, hrvatski poduzetnici koji sreću nisu potražili preko granice.

- Svi su mi oni uzor koji su ostali ovdje stvorili i jednostvno pokazali da se ovdje može nešto napravit u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, istaknuo je Roko.

To je i njegov plan.  Zavičaj mu je u srcu pa kad ne smišlja nove izume  - odmara se uz tamburicu!

         

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!