Osječki studenti socijalnog rada prosvjedom tražili diplomski studij

18.12.2019.

16:09

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

default error photo
Prvostupnici koji kane nastaviti školovanje, strahuju da će nakon tri godine morati napustiti osječko sveučilište te diplomski studij upisati u Zagrebu ili na nekom od inozemnih fakulteta.
Studenti koji na osječkom Pravnom fakultetu pohađaju studij socijalnog rada, prosvjedovali su zbog, kako kažu, neizvjesnosti vezano uz pokretanje diplomskog studija.

Prvostupnici koji kane nastaviti školovanje, strahuju da će nakon tri godine morati napustiti osječko sveučilište te diplomski studij upisati u Zagrebu ili na nekom od inozemnih fakulteta.

Studenti se pitaju kako je moguće da od osnutka preddiplomskog studija Socijalnog rada na osječkom Pravnom fakultetu još nije pokrenut diplomski studij.

- Vremena je bilo, jer smo mi upisali ovo 2017. godine, tako da nama nije jasno što se još čeka i zašto nam se ne daju konkretne informacije, smatra Ana, studentica socijalnog rada.

Strahuju da će oni koji žele upisati diplomski studij biti prisiljeni plaćati visoke troškove nastavka školovanja na Zagrebačkom sveučilištu.

- Još uvijek nemamo točnu i valjanu informaciju o tome kako bi funkcioniralo prebacivanje nas iz Osijeka na Zagrebačko sveučilište, a znamo da jedna razlikovna godina stoji oko 14.000 kuna, objašnjava Arijana, studentica socijalnog rada.

Prosvjednicima se obratio i rektor Drago Guberac koji je istaknuo da pokretanje diplomskog studija socijalnog rada kasni zbog nedostatka stručnih kadrova za izvođenje nastave. Izrazio je nadu da će do početka listopada sljedeće godine taj problem biti riješen.

- Osnovni preduvjet je samo gdje i kako naći obrazovni kadar, nastavnike, da li iz Hrvatske iz sustava visokog školstva Republike Hrvatske ili iz zemalja u okruženju. To je osnovni problem i ja se nadam da će Pravni fakultet naći nekakva rješenja, rekao je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Studenti su podsjetili da prema standardima Europske unije Hrvatskoj nedostaje oko 2000 socijalnih radnika, a Studij socijalnog rada prije 20 je godina upisan u strategiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!