Oskar znanja najuspješnijim srednjoškolcima

14.06.2022.

19:58

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT

Oskar znanja najuspješnijim srednjoškolcima

Oskar znanja najuspješnijim srednjoškolcima

Foto: HRT / HRT

Oskar znanja prestižna je državna nagrada koja se svake godine dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i rezultate postignute na natjecanjima u znanju, glazbi i plesu. Priznanje za učinjeno, ali i poticaj za novu izvrsnost uz poruku da rad s darovitom djecom treba početi što prije. Drugog dana dodjele nagrađeni su najuspješniji srednjoškolci.


Neki od učenika u kolekciji već imaju nekoliko Oskara znanja za svoje izvanredne rezultate. Jedan od njih je Fran Babić, budući maturant matematičke gimnazije u Zagrebu.

- Ovo mi je sveukupno sedmi Oskar znanja, dobio sam ga na osnovu prvog mjesta na državnom natjecanju iz informatike – ponosan je Fran.

- Svake godine od 6. razreda sam dobivala barem po jedan zato što sudjelovala sam na međunarodnim olimpijadama iz matematike i informatike – ističe Lara Semeš, dobitnica Oskara znanja.

Kim Radešić i Jagoda Sabljić ovogodišnje su dobitnice čak triju nagrada.

- Ovo su moja prva tri Oskara, ovo je za prvo mjesto iz kemije, i za međunarodno ISO I ESO. Pripremala sam se dugo uz profesoricu, ali djelomično i sama kući s Internetom ili drugim knjigama – ponosno govori Kim.

- Ova tri Oskara su sva iz debate, jedan je s međunarodnog natjecanja, dva su za prva dva mjesta u državi - kaže Jagoda.

Uz vlastiti trud, uspjeh mogu zahvaliti i svojim mentorima.

- Kad god uočim takve učenike, nije mi teško s njima raditi i nakon nastave i možda čak i za vrijeme praznika, da oni što bolje to usvoje – naglašava mentorica Kristina Kuščar.

Ovogodišnja dodjela Oskara znanja trajala je dva dana. No jučerašnja dodjela za osnovnoškolce izazvala je burne reakcije ravnatelja i mentora umjetničkih i plesnih škola na društvenim mrežama zbog, kako kažu, propusta u organizaciji.

- Njihova imena uopće nisu bila pročitana, niti su na bilo kakav način bili istaknuti. Jednako su tako državni prvaci u svojim disciplinama u kojima su se natjecali, tako da imamo jedan gorak okus koji je ostao – otkriva Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića, Šibenik.

Za komentar smo pitali ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje, organizatora Oskara znanja.

- Oskarovaca je izniman broj djece u srednjim glazbenim školama, oni su imali i jučer, a i danas prigodu pokazati sve što su učinili i što su napravili, te u tom smislu njima je pružena velika prilika – odgovara Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

U dva dana za izvrsnost su nagrađena 393 učenika. A ovi mladi ljudi još su jednom pokazali da se ulaganje u obrazovanje i znanje itekako isplati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!