Jesu li nacionalni ispiti za osmaše uvod u malu maturu?

13.03.2023.

Zadnja izmjena 19:15

Autor: Sunčica Findak/Dominique Bratović Vela/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Nacionalni ispit iz hrvatskog jezika za osmaše

Nacionalni ispit iz hrvatskog jezika za osmaše

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Oko 40.000 učenika osmih razreda iz cijele Hrvatske od danas do kraja ožujka piše nacionalne ispite iz osam predmeta. Danas su pisali najzahtjevniji ispit - iz hrvatskog jezika, koji se sastoji od dva dijela. Ispitima se želi utvrditi kakvo je realno znanje naših učenika na nacionalnoj razini. Novi ispit iz prvog stranog jezika sve ih očekuje u srijedu u 9 sati.


Rezultati ispita neće utjecati na zaključne ocjene niti na upis u srednje škole.

- Provedba nacionalnih ispita gotovo je identična provedbi ispita državne mature, rekla je novinarka Sunčica Findak. Razlika je u tome što rezultati ovih ispita neće utjecati na njihov uspjeh, dodaje.

- Organizacija nacionalnih ispita prepuštena je školama pa su se neke odlučile za promjenu turnusa, neke su u istoj smjeni prenamijenile učionice u tu svrhu, a neke su se odlučile za nastavu na daljinu za učenike od 5. do 7. razreda u vrijeme dok se pišu nacionalni ispiti.

Konačni rezultati nacionalnih ispita bit će poznati potkraj nastavne godine. 

- U zemljama Europske unije ovakve ispite provode sve zemlje osim tri. Hrvatska je tako bila jedna od četiri zemlje koja nije imala ovakav standardizirani oblik vanjskog vrednovanja učeničkih postignuća na kraju jednog obrazovnog ciklusa, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Učenici smatraju da su nacionalni ispiti korisni jer će im pokazati koliko su dosad naučili i s koliko znanja kreću u srednju školu. Uglavnom kažu da se nisu posebno pripremali.

Nacionalni se ispiti od ukupno 926 osnovnih škola u Hrvatskoj provode u njih 878


U njih 48 neće se provesti jer je riječ o školama koje nemaju učenike osmih razreda; odgojno-obrazovni rad provode prema alternativnim nastavnim programima; izvode međunarodni nastavni plan i program i/ili kurikul ili se sastoje od posebnih razrednih odjela za djecu s teškoćama, rekao je ravnatelj NCVVO-a.


Uz hrvatski, učenici osmih razreda do 31. ožujka pisat će ispite iz prvoga stranog jezika, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti, svakog drugog dana od 9 sati na redovitoj nastavi.


Što se tiče ispita iz prvoga stranog jezika, Filipović je naveo da engleski piše 36.911, njemački 2711, francuski 86 učenika.


Učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina pišu i ispit iz materinskoga jezika (češki njih 34, mađarski piše 16 učenika, srpski 161, a talijanski 224 učenika.


Nacionalni ispiti prema svemu isti kao državna matura, osim rizika za učenike


Filipović je ocijenio da je ovo poseban dan kad je u pitanju sustav odgoja i obrazovanja osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj.


- Prvi put nakon 32 godine Hrvatska provodi cjelovit oblik vanjskog vrednovanja, u smislu da su obuhvaćene sve osnovne škole i svi učenici redovitih i prilagođenih programa te učenici koji rade na jeziku i pismu nacionalnih manjina, rekao je.

- Nacionalni ispiti su po svemu isti kao državna matura, samo nisu po pitanju faktora rizika za učenike. Sve ostalo, od načina pakiranja, povrata, barkodova i svega ostalog je isto kao na državnoj maturi. Samo rezultati nacionalnih ispita neće ni na koji način utjecati na zaključnu ocjenu niti biti kriterij za upis u srednju, naglasio je Filipović.

Poručio da će ispiti biti objektivno ocjenjeni od unaprijed educiranih ocjenjivača koji su izabrani. Istaknuo je da ih se javio velik broj, a izabrani su najbolji u svim predmetima.

Rezultati do kraja svibnja


NCVVO će rezultate, koje će učenici dobiti krajem svibnja, školama proslijediti do kraja nastavne godine.

Nakon toga slijede analize svake od 878 škola, a Centar će analizu proslijediti Ministarstvu koji će nadalje proslijediti svim relevantnim institucijama kako bi se učinili koraci u cilju poboljšanju sustava obrazovanja.

Vezano za upite oko optimalnog vremena u kojem se održavaju, ravnatelj Filipović je naglasio da je ovo najbolje vrijeme za nacionalne ispite i da se termin neće pomicati.

- Ne bi ih bilo poželjno imati ranije jer ne bi mogli obuhvatiti znatan dio gradiva učenika osmih razreda. Pomicanje nacionalnih ispita u travanj koincidiralo bi s ispitima koji su važni u pripremi provedbe državne mature, zaključio je.

Preporod: Učitelje treba platiti


Sindikat Preporod poručio je da se nije smjelo početi s provođenjem nacionalnih ispita bez da je poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad ispitnih koordinatora i učitelja koji će dežurati, za što bi prema njihovu izračunu trebalo osigurati oko 900.000 eura.


- Prosvjetne vlasti su, uz prethodni dogovor sa sindikatima, iste ili slične poslove, u okviru probne državne mature, lani platile, stoga sada ne bi trebalo izmišljati toplu vodu nego identično postupiti i u slučaju učitelja koji će sudjelovati u provedbi nacionalnih ispita, poručuje u priopćenju predsjednik Preporoda Željko Stipić.


Sindikat Preporod poziva prosvjetnu vlast da odmah, a svakako u tri tjedna koliko će se održavati nacionalni ispiti, pokrenu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja.


Za ovu godinu problem plaćanja treba riješiti sporazumom između prosvjetne vlasti i osnovnoškolskih sindikata. Dugoročno problem treba riješiti granskim kolektivnim ugovorom o kojem će pregovori početi uskoro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!