10:05 / 07.09.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Osmislili uređaj za borbu protiv širenja koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Imamo 430 učenika i 109 mentora, bave se temama vezanim uz matematiku, informatiku, nove tehnologije i prirodoslovlje, izjavio je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ.
Mladi učenici iz Centra za izvrsnost u Splitu osmislili su uređaj u borbi protiv širenja koronavirusa. Višenamjenski uređaj ima beskontaktni dezinficijens, led ekran i ekološki spremnik za stare baterije i mobitele, a uskoro bi se mogao naći na ulazima u otprilike 20 splitskih srednjih škola.

- Projekt se zove Green box, to je 3 u 1 rješenje, uključuje informativni led ekran, aparat za dezinfekciju ruku i prostor za odlaganje eklektičnog otpada. Usavršili smo ga u sklopu Centra izvrsnosti, a uređaj je trenutno u 11 splitskih škola - objasnio je Antonio Nikolić - učenik III. gimnazije.

- U programima imamo 430 učenika, 109 mentora i bave se temama vezanim uz matematiku, informatiku, nove tehnologije i prirodoslovlje. Imamo i Centar izvrsnosti poduzetništva - pojasnio je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ.

Naglasio je da je objavljen javni poziv za testiranje učenika za ovu školsku godinu, želimo, kaže, da učenici praktično rješavaju probleme koji se postavljaju pred njih.

Ilija Krišto, pomoćnik pročelnika smatra da darovita djeca, ali i sposobni i vrijedni profesori u redovitom sustavu nemaju mogućnost pokazati svoj potencijal.

- Zato je i Splitsko-dalmatinska županija stvorila taj Centar izvrsnosti i daje mogućnost darovitoj djeci da svoje ideje i potencijal pretoče u cjeloviti projekt. Koncept Greenboxa samo je jedna od njihovih mnogobrojnih ideja, imaju ih toliko da ih ne možemo pratiti- otkrio je Krišto.

Sve je to izazov, imate zadatak i trebate ga riješiti - objasnio je Antonio zašto se rado bavi ovakvim problemima.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!