13:43 / 06.09.2018.

Autor: V.M./M.J./HRT

Osmjehom do ozdravljenja malih pacijenata

Foto: GK Žar ptica

Foto: GK Žar ptica

Foto: - / -

Tradicionalna humanitarna akcija zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica 'Osmijehom do zdravlja' ove se godine održava 18. put. Počela je danas i traje do srijede, 12. rujna.
Tradicionalna humanitarna akcija zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica 'Osmijehom do zdravlja' ove se godine održava 18. Ppt. Počela je danas i traje do srijede, 12. rujna.

Ovogodišnji posjet glumaca Kazališta Žar ptica i izvedbe vaših predstava malim bolesnicima u bolnicama punoljetan je. Akcija je počela današnjim obilaskom malih pacijenata na Odjelu pedijatrije i onkologije zagrebačkoga KBC-a Rebro.

Vedre izraze lica najmlađih danas je tako izmamio glumac Marko Hergešić, koji je družeći se s djecom izveo predstavu Pustolovine baruna Munchausena: Dolazimo ih malo razveseliti. Moj barun priča razne događaje i priče, a jedino sam malo prilagodio kraj, a to je kako je barun uvijek u potrazi za blagom i zlatom, ovdje ćemo zaokrenuti u drugom smjeru i naglasiti da je najveće blago naše zdravlje.

Hergešić je većinu svojih uloga ostvario upravo pred djecom za koju tvrdi da su najbolja publika: To je uvijek poseban doživljaj. Oni su posebna publika jer komentiraju sviđa li im se ili ne i vrlo brzo s njihovim reakcijama znate prolazite li ili ne, rekao je Hergešić.

Sve je krenulo prije 18 godina kada je glumica Gorana Marin ležeći sama u bolnici došla na ideju da bi trebalo kazalište doći djeci u bolnicu kako bi ih razveselio, rekao je ravnatelj gradskog kazališta Žar ptica Drago Utješanović.

Utješanović je dodao da su reakcije odlične i osoblja bolnice i sestara koje su oduševljene: Kažu nam uvijek da im treba da im nešto razbije monotoniju dana i nekakva razbibriga da ne misle o svojoj situaciji i to je vrlo dobra terapija, rekao je Utješanović.

Ivanka Gregurinčić, socijalni pedagog Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb istaknula je da im ovakve predstave znače puno jer utječe na to da se razbije rutina dana djece i na taj način im se pomogne da što lakše i bezbolnije provedu vrijeme tijekom liječenja.

S poznatim svjetskim putnikom i njegovim izmišljenim avanturama od borbe sa strašnim vukom do leta na topovskoj kugli, družit će se i u drugim bolnicama, no, primjerice na Institut za tumore ići će predstava Ti i ja mali medo.

Idućih će dana kazalištarci-humanitarci nastupiti u Centru za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih Vinko Bek, Dječjim bolnicama Srebrnjak i Klaićeva, te na Onkološkom dječjem odjelu na Institutu za tumore.

O akciji Osmjehom do zdravlja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su ravnatelj kazališta Žar ptica Drago Utješanović te glumac Marko Hergešić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!