Osnovan dječji zbor HRT-a

18.12.2022.

22:07

Autor: Maja Njirjak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Osnovan dječji zbor HRT-a

Osnovan dječji zbor HRT-a

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

HRT je osnovao svoj peti ansambl. Nakon četiri desetljeća opet se čuju glasovi nekada vrlo uspješnoga Dječjeg zbora. Red ga je i predstaviti. Bili smo na probi snimanja emisije - ''Zdravo budi, mladi Kralju'', koja će biti emitirana na Badnjak, poslije Dnevnika.

Od 400 prijavljenih - audiciju je prošlo 120 dječjih glasova.

- Ovo mi je prvo iskustvo, ja sam praktički iz svoje sobe došla, čisto za zabavu da probam, iskušam nove stvari, rekla je Ramona Grbeša, članica Dječjeg zbora HRT-a, 5. razred. 

- Glumim u ZKM-u, idem na dramsku i lutkarsku. Odlučio sam se upisati na zbor, jer ga vodi moj profesor iz Glazbene, istaknuo je Šimun Lončar, član Dječjeg zbora HRT-a, 7. razred. 

- U zboru su djeca od 8 - 14 godina, više od 9 - 14, jer imamo i jednu skupinu mlađih koje pripremamo za veliki dječji zbor, rekao je Vinko Karmelić, zborovođa Dječjeg zbora HRT-a.

Dvosatne su probe 2 puta tjedno, a troglasni a capella zbor vode iskusni zborovođe. Kažu: moderna tehnologija ne utječe na dječji glas.

- Nema razlike nikakve, 30 godina se bavim ljudskim glasom i ovim poslom, ne, ne djeca pjevaju i kad se plaču i kad se smiju. Mislim da su djeca sama po sebi raspjevana. Ne postoje netalentirana djeca, postoje možda samo djeca koja se nisu u pravom trenu time počela zabavljati, istaknula je Nina Cossetto, zborovođa Dječjeg zbora HRT-a.

U samo mjesec dana od osnutka - pred njima je prvi zadatak i to pred kamerama. S Tamburaškim orkestrom HRT-a zasjat će na Badnjak.

- Izvest će dvije tradicionalne pjesme - jedna je francuska, hrvatski prepjevana Mehki Snežek, u obradi našeg maestra Fačinija, koji je i drugu obradio, a to je Zdravo kralj mladih, rekao je Karmelić. 

Spremni su i za živu publiku - nastup 20. prosinca u Laubi, s velikim zborom HRT-a. Planovi za budućnost ambiciozni. Kako i ne bi bili - Dječji zbor HRT-a utemeljen je 1949., a zlatno doba bilo je 60-ih i 70-ih tijekom ravnanja maestra Dinka Fija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!