U OŠ Glina uče kako se osloboditi straha od potresa, a pomažu i malim Ukrajincima

24.04.2022.

22:54

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Osnovna škola Glina - škola je s velikim idejama

Osnovna škola Glina - škola je s velikim idejama

Foto: Dnevnik / HRT

U Osnovnoj školi u Glini pomažu učenicima da se oslobode straha od potresa, koji je nedavno pogodio njihovu Glinu. Ali to ih sve nije spriječilo da rade na raznim projektima, surađuju, ali ih i posjećuju učenici i profesori iz raznih europskih država. Budući da znaju što je pomoć, tako i oni sada traže način kako pomoći mladima u Ukrajini. Sve su to bili razlozi da u okviru rubrike "I mi idemo u školu" novinarka HTV-a Sunčica Findak posjeti baš tu školu. 

U Osnovnoj školi u Glini odmah se primijeti koliko se govori o svemu što se događa u Ukrajini. I ne staju na tome. U virtualnoj učionici povezuju se i komuniciraju sa svojim vršnjacima.

- Projekt JDO FOUNDATION jako je zanimljiv jer učenicima omogućava da sudjeluju u izmjeni iskustava s učenicima iz svih zemalja, kazala je Vesna Netoušek, učiteljica engleskog jezika u Osnovnoj školi u Glini.

- Jako sam sretna i zahvalna što sam na tom projektu jer tako mogu upoznati ljude na drugom kraju svijeta, kazala je učenica Iva

Vrlo često putuju na razmjene, a nađu se i u ulozi domaćina. Novinari HTV-a zatekli su ih kako sa svojim europskim kolegama rade na projektu - onečišćenje vode.

- Ovdje smo u projektu Erasmus plus. Vrlo mi se sviđaju razne aktivnosti koje su organizirane za nas, dodao je učenik Gustav.

U toj Osnovnoj školi misli se na sve. S obzirom na to da tlo i dalje podrhtava, djeci treba pomoći da prevladaju strahove. 

U sklopu radionice "Protresi, dobrotu donesi" u 22 radionice mentalnog zdravlja upravo rade na tome - simuliraju potres, istražuju i uče.

Defektologinja u školi, Michaela Grmuša Muža, istaknula je da je možda jedan od najdojmljivijih crteža onaj jedne djevojčice koja je na dan potresa 29. prosinca slavila svoj deseti rođendan.

Novo znanje, točnije nova slova, maleni uče u kombiniranom 1. i 2. razredu područne škole Maja.

Učiteljica je imala pune ruke posla na ploči, ali i u prvoj klupi. Majstori smo u tome kako zakomplicirati sve - pa i pisana slova malenima, kazala je novinarka Sunčica Findak.

Posjetili su i bivšu područnu školu Viduševac - zbog manjka djece, ona od prošle godine više nema tu funkciju.

Robertina Štajdohar, ravnateljica OŠ Glina, navodi da se radi o čvrstom objektu koji je dobro prošao u potresu te je odlučeno da će ondje biti služba hitne pomoći.

No kada hitna pomoć dobije novi prostor, a budući da je ovo lijepi kraj s divnom prirodom, ravnateljica Štajdohar kaže kako osnivaču žele predložiti da se u blizini napravi "sportsko-rekreacijski centar koji će okupiti mlade iz Europe kako ih više ne bi morali voziti na spavanje okolo po gradovima".

Jednostavno - oduševljeni smo ovom školom s velikim idejama, poručila je novinarka HTV-a Sunčica Findak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!