14:22 / 18.11.2019.

Autor: Hrvoje Španić/HRT

Osnovna škola Lapad za Vukovar: Spomen na stradanja

-

-

Foto: - / -

Vukovarska Osnovna škola Dragutina Tadijanovića i ove će godine, deseti put za redom, videokonferencijom povezati učenike i učitelje više od dvadeset hrvatskih škola.
Spomen na stradanja i žrtve tijekom Domovinskog rata važno je sačuvati za sve generacije koje dolaze. Tako će Vukovarska Osnovna škola Dragutina Tadijanovića i ove godine, deseti put za redom, videokonferencijom povezati  učenike i učitelje više od dvadeset hrvatskih škola, a progovorit će o mjestu i ulozi medija u Domovinskom ratu. 

Provjerili smo kako se za taj susret priprema Osnovna škola Lapad iz Dubrovnika.

Kao pravi novinari, učenici osmih razreda Osnovne škole Lapad u Dubrovniku propitivali su ratnog urednika „Dubrovačkog vjesnika" Božu Vodopiju što je taj list značio za građane koji su od 1.  listopada 1991. u neprijateljskom okruženju, bez vode, struje i telefonskih veza, bili stalno izloženi granatiranju. I kako je novina u takvim uvjetima uopće mogla izlaziti.

- Veliko mi je zadovoljstvo što su učenici koji su danas sudjelovali u ovom projektu, i koji su obavili intervju s Božom Vodopijom, se i vratili prošli tjedan iz Vukovara, naglasila je Nikolina Sokom, ravnateljica OŠ Lapad.

Učenici su se vratili puni dojmova.

- Vidjela sam dosta slika, odnosno crteža na kojima su prizori iz rata, na kojima prikazuju sve te teške osjećaje i stanja kroz koja su prolazili, govori Marija Kristić, učenica 8.e.

Dubrovnik i Vukovar kao ratni stradalnici, gradovi su prijatelji, a suradnja dviju škola počela je prije devet godina.

Svoj uradak za video konferenciju učenici su marljivo pripremali.

- Jako mi je drago što sudjelujem u ovom projektu. O Dubrovniku sam znala dosta, ali sad znam više, naglašava Karla Radić, učenica 8. b.

- Jučer sam vježbala to pitanje na glas, pokušavajući ga što izražajnije izgovoriti. I to je to, rekla je Ana Burić iz 8.d.

- Svidjelo mi se, na početku imamo tremu, ali kada sve to kažemo, onda je lakše, kao da je pao kamen sa srca, govori Damir Zubčević 8.a.

A sve da se ne zaboravi što se pamtiti mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!