18:00 / 29.10.2018.

Autor: T.V./V.R./HRT

'Ostati na selu i živjeti od svog rada dobra je prilika'

-

-

Foto: - / -

Dobra zamisao pala je na plodno tlo. Svi su htjeli na školskom sajmu poduzetništva pokazati što zemlja daje i vrijedne ruke stvaraju kako bi najmlađima poslali važnu poruku: da je ostati na selu i živjeti od svog rada - dobra prilika.
Dvadesetak obiteljskih gospodarstava okupilo se na  poduzetničkom danu mjesne škole u Vrpolju pokraj Slavonskoga Broda! Tako su inventivni školarci na svoj način obilježili Dane kruha. Na sajmu domaćih proizvoda učili su o zdravoj hrani i prednostima života na selu.
 
Dobra zamisao pala je na plodno tlo. Svi su htjeli na školskom sajmu poduzetništva pokazati što zemlja daje i vrijedne ruke stvaraju. Sve ne bi li najmlađima poslali važnu poruku: da je ostati na selu i živjeti od svog rada - dobra prilika.

Da ne zgasne nada - kao što su se već ugasila mnoga seoska domaćinstva  - potrebne su hitne mjere. Oni koji su na zemlji othranili naraštaje to najbolje znaju. "Sad je teško obnoviti mala poljoprivredna gospodarstva jer je mladež otišla raditi vani. Ostali su samo starci u kućama, mladi nemaju temelj za povratak", kaže baka Marija Užarević iz Gundinaca.

Stoga je ova školska akcija pun pogodak jer mladi su jedini koji mogu obnavljati i selo i seoska gospodarstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!