11:14 / 25.03.2020.

Autor: K.D./HRT

Otkrijte nepoznati svemirski Zagreb

-

-

Foto: - / -

Naš glavni grad skriva mnoge svemirske tajne, koje nam u serijalu Neobična geografija otkriva profesor geografije Predrag Kralj. U jednoj malo poduljoj šetnji možete obići i Sunce i svih osam planeta, a da se pritom ne morate koristiti nikakvom letjelicom.
Nakon jakog potresa koji je oštetio mnoge institucije, crkve i prekrasne starinske zgrade u centru Zagreba, vodimo vas u virtualnu šetnju našom metropolom, kao podsjetnik na ljepote Belog Zagreb grada, koji će zasigurno opet izniknuti iz pepela, jer grad čine ljudi, a zajedništvo je u ovim teškim vremenima na vrhuncu.

Naš glavni grad skriva mnoge svemirske tajne, koje nam u serijalu Neobična geografija otkriva profesor geografije Predrag Kralj. U jednoj malo poduljoj šetnji možete obići i Sunce i svih osam planeta, a da se pritom ne morate koristiti nikakvom letjelicom.

Richterovi neboderi tri su stambene zgrade u zagrebačkoj četvrti Trnje, poznati i pod nazivom Rakete, što je dobar razlog da pokraj njih počnemo naše putovanje svemirskim Zagrebom. Kako bi brže stigao do svih svemirskih lokacija Kralj se koristi javnim gradskim prijevozom. Što se promijenilo od 1891. godine, kada je prvi put krenuo organizirani javni prijevoz u Zagrebu do danas?

U avanturi zagrebačkom uspinjačom odlazi na Gornji grad kako bi dobio odgovor na pitanje kakva se to prašina čuva u Prirodoslovnom muzeju. Koristio se i jednim pomalo neobičnim i zaboravljenim prijevoznim sredstvom. Njime se profesor Kralj zaputio u Zvjezdarnicu Zagreb kako bi pronašao sve planete potrebne za nastavak pustolovine.

Jeste li se pitali gdje završi sve ono što smo "poslali u kanalizaciju"? Budući da žive u velikom gradu, Zagrepčani imaju tu sreću da imaju kolektor otpadnih voda u kojem se događaju mnogobrojni složeni kemijski procesi.

Drugačiji pogled na učenje i znanost uz školski.hr

Novu geografsku pustolovinu profesor počinje kod dvorca Oršić. Na samom početku puta čeka ga stup s pomoću kojeg ćemo saznati više o geološkoj povijesti Medvednice, a na sumpornom izvoru naučit ćemo koje su dobrobiti sumporne vode za ljudsko tijelo. Nakon toga smo obišli nepoznatu stranu Zagrebačke gore s kamerom, prešli skelu u Medsavama koja skraćuje put od Samobora do Zaprešića za čak 17 kilometara. Upoznajemo i druge lokacije u okolici Zagreba...

Osebujni profesor Predrag Kralj sam sebe opisuje na jednako osebujan način:

Uz redovno školovanje završio je brojne izviđačke tečajeve i škole, uvijek je puno učio zbog dobrih ocjena, da bi mogao putovati s izviđačima. Tako je i odlučio postati geograf.

- Moje prvo veliko putovanje bilo je u Poljsku, naravno s izviđačima (24 dana). Izgubio sam se, priznajem, nekoliko puta. Najžešće sam se izgubio na noćnom orijentacijskom natjecanju u Sloveniji. Bio sam toliko dezorijentiran da sam tvrdio da mi se prilikom pada kompas oštetio od udarca i da umjesto sjevera pokazuje jug, napisao je dodavši:
 
 - LOVIO SAM I JEO zmije (otrovnice su skoro kao riba), trpove (to je bilo teško za uloviti, a još teže za pojesti) i skakavce (oni vuku na pomfri). Ipak, veći je izazov bio preživjeti prehrambene navike u Slovačkoj i Nizozemskoj! Ne vozim auto, ali znam voziti bicikl "BEZ RUKU"! Ronio sam dublje od 10 metara na dah.
Jedino od tada više ne čujem dobro na lijevo uho. Znam sve učenike kojima predajem po imenu, nadimku i prezimenu – možete doći u Dugave i provjeriti. Time se osobito PONOSIM, zaključuje Kralj.

Pridružite se Kralju u otkrivanju neobičnog Zagreba na multimedijskoj platformi HRTi.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!