12:13 / 13.12.2018.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

Otvoren 1. Samoborski salon

-

-

Foto: - / -

Kao jedan od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske Samobor je tijekom povijesti očarao mnoge prolaznike, ali i velikane poput Matoša. Upravo njegovoj ljepoti i jedinstvenosti radove su posvetili umjetnici koji izlažu na prvom Samoborskom salonu.
Kao jedan od najljepših gradova kontinentalne Hrvatske Samobor je tijekom povijesti očarao mnoge prolaznike, ali i velikane poput Matoša. Upravo njegovoj ljepoti i jedinstvenosti radove su posvetili umjetnici koji izlažu na prvom Samoborskom salonu u Centru za mlade Bunker.

Samobor je oduvijek inspirirao umjetnike, pa tako i novi naraštaji nude svoje viđenje poznatih motiva: Kao i sav život na zemlji tako se i umjetnost mijenja. Dolaze nove generacije, nove tehnike i umjetnici koji pronalaze nove medije kroz koje se izražavaju. Tako da je ovo mala, ali zanimljiva izložba,  komentira autorica predgovora izložbe Gordana Remussini.

Ivan Tibor Grujić iz Udruge likovnih umjetnosti Samobora napominje da izlažu članovi udruge zajedno sa svojim prijateljima iz Zagreba i okolice – ukupno 24 umjetnika.

Među njima je i slikar Slaven Jurić koji je svojim je radom sažeo sve ono po čemu je Samobor poznat: U tehnici divizionizma naslikao sam grad Samobor sa svim prepoznatljivim motivima kao što su fašnik, poznati vlak Samoborček, biciklisti, mladi, djeca,  priča Slaven Jurić.

Salon je oplemenila i suradnja sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti: Sa studentima smo napravili jedan mali projekt. Doveli smo studente na jedan dan u Samobor na kremšnite i oni su imali tri sata da odaberu neke detalje ili motive koji ih zanimaju. Na izložbi se može vidjeti grafička mapa koja je rezultat tog projekta,  objašnjava mentor na ALU-u Miran Šabić.

Djela su izvedena u grafičkim tehnikama, akrilu, ulju na platnu i drvu, gvašu, različitim kombiniranim tehnikama, u mediju fotografije i pokretnih slika, kiparskim tehnikama i vitraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!