08:37 / 17.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Otvoren 58. Međunarodni festival djeteta u Šibeniku

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na 58. MDF-u u dva tjedna u Šibeniku će nastupiti više od 700 izvođača i umjetnika iz 18 država svijeta.
Podizanjem festivalske zastave ispred šibenske Gradske vijećnice i izvođenjem himne 'Zdravo maleni' sinoć je otvoren 58. Međunarodni festival djeteta u Šibeniku, pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je i nazočila otvorenju festivala.

S velikim sam veseljem danas tu sa vama, i to ne samo kao pokroviteljica, već i kao prijateljica i posjetiteljica. I moja su djeca odrastala s ovim festivalom na šibenskim ulicama. Djeca su budućnost, a tu u Šibeniku, poznatom po svojoj bogatoj povijesti, djeca se igraju i stvaraju, a baš MDF im je dao priliku da budu kreativna. Za vrijeme MDF-a ni odrasli ne potiskuju dijete u sebi, jer je na taj način jedino moguće razumjeti najmlađe- Želim vam da i dalje budete nositelji dječjeg stvaralaštva, još puno, puno godina, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na otvaranju MDF-a.

Publiku je pozdravio i gradonačelnik Šibenika Željko BurićDobrodošli u najstariji izvorni grad, grad prijatelj djece Šibenik. Već 58. godina ovih nekoliko tjedana u ljetnim mjesecima daje značaj toj djeci, njihovom izražavanju i oblikovanju onog što žele reći. I to ne iskazuju samo na kazališnim daskama i raznim radionicama, nego i dišući s ovim gradom, njegovim ulicama, kalama i trgovima,  rekao je Burić.

Šibenski Međunarodni dječji festival otvorila je predstava Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca. Jaje Zorana Krilića, a redateljica i dramaturginja je Sanja Hrnjak. Autor glazbu za predstavu je Mate Matišić, scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Morana Petrović, dok je scenske pokrete i koreografkinj u osmislila Martina Maričić.

Predstava "Jaje" na zaigran način gradi dvije paralelne priče: edukativnu, koja nas uči o raznolikim životinjskim vrstama, upozoravajući nas istovremeno na sve ono što se krije u virtualnom svijetu, i emocionalnu, koja govori o potrazi usamljenog dječaka za prijateljstvom. Šaljivim ispreplitanjem simpatičnih i metaforičkih likova ulazi se u svijet dječaka Dide, koji u pokušaju da pronađe prijatelja u svom imaginarnom svijetu otvara vrata mnogim nepoznatim gostima i potencijalnim opasnostima.

Na 58. MDF-u u dva tjedna u Šibeniku će nastupiti više od 700 izvođača i umjetnika iz 18 država svijeta. To su Južna Koreja, Italija, Kina, Njemačka, Poljska, Francuska, Španjolska, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Brazil, Argentina i zemlje iz regije.

Uz predstave i razne nastupe, u Šibeniku će se za vrijeme MDF-a održati i cijeli niz radionica za najmlađe - od filmskih i likovnih do novinarskih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!