12:49 / 27.02.2020.

Autor: Andrea Vatavuk/V.K./IMS/HRT

Otvoren Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu odnedavno je na novoj lokaciji jer je želja bila još se više približiti studentima koji trebaju podršku.
Zagrebačko Studentsko naselje "Stjepan Radić" bogatije je za još jedan prostor. Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu odnedavno je na novoj lokaciji jer je želja bila još se više približiti studentima koji trebaju podršku.

U 12. paviljonu Studentskog naselja "Stjepan Radić" novootvoreni Ured za studente s invaliditetom pokazao je novo ruho. Uz lokaciju, studenti su zadovoljni i uređenjem.

- Ja mislim da je odlično dizajniran i pristupačan nama osobama s invaliditetom, a to nam je zapravo najpotrebnije, rekla je Ana Mandić, studentica pedagogije, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Studenti se Uredu mogu javiti kad imaju određene teškoće ili trebaju prilagodbu u obavljanju studijskih obveza.

- Ured može izdati recimo preporuku za prilagodbu nastavnog procesa koja može uvelike pomoći studentu s invaliditetom, recimo, ako treba produženo vrijeme pisanja ili neke druge prilagodbe nastavnog procesa, govori Ivan Babec, student poslovne ekonomije, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

- Iznimno smo sretni da možemo biti na usluzi studentima koji nisu jednakih mogućnosti kao i svi oni koji čine većinu na Sveučilištu u Zagrebu, istaknula je prof.dr.sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

Na Sveučilištu u Zagrebu potporu trenutačno dobiva 400 studenata, a njihova najčešća pitanja, osim na prilagodbu u nastavi i polaganje ispita, odnose se i na asistenciju, vršnjačku potporu, prilagođeni prijevoz, smještaj i stipendije.

- Individualiziranim pristupom se zapravo nastoji pružiti kvalitetna podrška s ciljem izjednačavanja mogućnosti pokazivanja znanja i kompetencija s mogućnostima ostalih studenata, naglasila je Valentina Novak-Žižić, stručna savjetnica u Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu.

A kod ostalih studenata treba dodatno potaknuti osjetljivost, kao i volonterski duh kako bi njihovi kolege s invaliditetom imali što lakši studentski život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!