12:00 / 26.01.2022.

Autor: Hina/I.B.

Otvorene prijave za Digitalni učenički inkubator: razmjena ideja

Učenički inkubator - pokretanje krativnosti inovacija

Učenički inkubator - pokretanje krativnosti inovacija

Foto: Mohamed Hassan / HRT

Otvorene su prijave za projekt mrežne edukacije Digitalni učenički inkubator, koji okuplja učenike iz čitave Hrvatske s ciljem razmjene ideja, poticanja apstraktnog i kritičkog promišljanja, te povezivanja u zajednicu kreativaca i inovatora budućnosti.

Zajednička inicijativa Instituta za inovacije, Školske knjige i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efikasnost i menadžment započeta 2021., Digitalni učenički inkubator u prvoj sezoni održavanja privukao je 2000 sudionika iz više od 160 uključenih škola iz svih krajeva Hrvatske, uz 170 razvijenih inovativnih projekata.

Riječ je o mrežnom projektu kojim se razvijaju kreativni i poduzetnički potencijali učenika osnovnih i srednjih škola kako bi se neprekidno stvarale nove generacije kreativaca i inovatora budućnosti.

U Digitalnom učeničkom inkubatoru mogu sudjelovati učenici viših razreda osnovne škole i srednje škole iz cijele Hrvatske, a prijaviti se mogu besplatno sve do 14. veljače 2022. na web stranici projekta.

Cilj je projekta potaknuti učenike da se povežu i razmjenjuju zanimljive ideje i teme te da vježbaju apstraktno i kritički promišljati.

Tri tima s najinovativnijim projektima imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade u kategoriji osnovnih i srednjih škola, a posebno priznanje "Mentor inovator" dodijelit će se učiteljima i profesorima koji su znatno pridonijeli razvoju kreativnosti svojih učenika. Jednako tako osnovna i srednja škola koje ostvare najzapaženije rezultate među svim timovima koji su uspješno završili Digitalni učenički inkubator osvojit će titulu "Škola za inovacije", nagradu za najinovativniju osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj.

- Digitalni učenički inkubator izvrsna je prilika za učenike da se angažiraju u stvarima koje ih zanimaju i ispunjavaju te da nauče kako od vlastitih ideja stvoriti nešto konkretno, opipljivo i vrijedno, kazao je o projektu voditelj Filip Vrhovnik.

- Cilj nam je projektom izgraditi zajednicu onih koji žele dodatno razvijati sebe i svoje potencijale te postati pravi mladi genijalci i inovatori. Da bi u tome uspjeli, potrebno je stalno trenirati svoj mozak, postavljati sebi pitanja i usvajati nova znanja, vještine i perspektive, a upravo sve to i provodimo u Digitalnom učeničkom inkubatoru, dodao je.

Učenici će najprije sudjelovati u edukativnom programu u kojem će razvijati znanja i vještine budućnosti uz istaknute profesore i stručnjake. Odgovore na pitanje kako kreativnost, inovacije i poduzetništvo funkcioniraju u praksi dobit će od samih poduzetnika među kojima je prošle godine bio i mladi Albert Gajšak, čiji je put u uspješno poduzetništvo započeo upravo u školskim klupama i s kojim se školarci lako mogu poistovjetiti.

- U ovom projektu mladi ljudi mogu čuti savjete i preporuke nekih od najboljih stručnjaka i poduzetnika u našoj zemlji koji ih mogu potaknuti na daljnji rast i razvoj vlastitih ideja. Mlade najviše moramo naučiti osobnom liderstvu i tomu da mogu sanjati i zamisliti što god žele te da preuzmu odgovornost za svoj život i ne traže isprike, nego prilike. Oni koji sanjaju velike snove obično ih i ostvare. Ovim projektom želimo dati mladima novu nadu koja je jača od straha koji su nam usadili mnogi u našem odrastanju i učiniti poduzetnike liderima našeg društva, rekao je poduzetnik Ognjen Bagatin, jedan od edukatora koji sudjeluju u projektu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!