Otvorene škole stranih jezika

18.02.2021.

17:01

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Otvorene škole stranih jezika

Otvorene škole stranih jezika

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon što su od studenog bile zatvorene, odnosno tečaj su mogle obavljati online - školama stranih jezika je dozvoljeno da uz poštivanje strogih mjera mogu početi rad u ograničenim grupama.

Podsjetimo - više od tisuću škola je tjednima apeliralo od Stožera da krenu s predavanjima jer su se polaznici masovno ispisivali a neke su zbog pandemije trajno ugašene. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je neke od ponovo otvorenih škola u  Varaždinu i Čakovcu:

Od 27. studenog škole stranih jezika svoju djelatnost su morale obavljati isključivo - online. Nakon dva i pol mjeseca - ovi desetogodišnjaci imaju nastavu - njemačkog - u klupama, držeći se mjera.


- Veselila sam se, bilo mi je teško online, sad mi je puno bolje i lakše, kaže Sara Sofia Cupek, a Karlo Varga dodaje. Maska smeta, ali navikneš se.

Profesorima je također lakše. Učenje jezika oči u oči smisao je ovih tečajeva.


- Sad mogu biti natjecanja, timski rad i mislim da je to puno bolje nego kad se sjedi na mjestu i to im pruža više mogućnosti, smatra Mea Huskić, profesorica njemačkog jezika.


Proteklih mjeseci ove škole su bilježile gubitke jer nastava online polaznicima nije odgovarala.


- Gubici su neminovno tu, jednostavno nemamo ni takav upis kakav smo imali prijašnjih godina. Kad je već bila naznaka da će se nastava održavati online, mnogi su polaznici u startu odustajali, ističe Vesna Rukljić iz Škole stranih jezika Šimunić.

Otvorene škole stranih jezika

Otvorene škole stranih jezika

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Procjenjuje se da u Hrvatskoj djeluje više od 1000 privatnih škola - sve su doživjele gubitke, a neke su dijelile otkaze i trajno se zbog pandemije zatvorile.


- Neke tvrtke nisu željele platiti online tečajeve, vrtićka djeca isto tako nisu mogla i to se odrazilo na pad prometa, komentira Lidija Buljan iz škole Didasko u Čakovcu.


Taj je pad iznosio i do 40 posto, što neke škole - nisu mogle izdržati.


- To kod nas je veliki gubitak i jedva opstajemo, jer mi većinom trošimo svoje osobne dohotke, jer ako to nemamo, Europa je otvorena i čeka naše profesore koji su dobro osposobljeni, upozorava Rena Žiger iz Zajednice škola za strane jezike pri HGK.


Iako je većina škola opstala, boje se da bi ponovno zatvaranje - bilo pogubno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!