15:49 / 04.09.2020.

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

Ova riječka škola nastavu će održavati gotovo isto kao i prije epidemije

-

-

Foto: - / -

Škole su spremne za početak nastave koju će organizirati ovisno o fizičkim mogućnostima.
U Osnovnoj školi Nikola Tesla iz Rijeke posljednje su pripreme za početak školske godine. Jedna je od to rijetkih škola koja ima mogućnost održavati nastavu za više od 550 učenika u uvjetima gotovo istim kao i prije epidemije koronavirusa.

- Trenutno će preko 90% razreda biti bez maskica jer ćemo napraviti socijalnu distancu između učenika. Još čekamo dodatne klupe koje će nam doći, nadam se jako brzo. Tako da smo riješili da učenici ne moraju nositi maske, objašnjava nam Karmen Turk, zamjenica ravnateljice OŠ Nikola Tesla u Rijeci.

Održavat će se i nastava iz tjelesne i zdravstvene kulture te cjelodnevna nastava za gotovo polovicu učenika škole.

- Cjelodnevna nastava bit će organizirana kao i dosad. Djeca dolaze u školu u 7:30. Ulaz je poseban, a na stranicama škole piše u koje vrijeme se ulazi u školu i boravi kao i dosad, objasnila je Vesna Mihel, učiteljica u OŠ Nikola Tesla.

U ponedjeljak će više od 18.000 učenika na području Primorsko-goranske županije sjesti u školske klupe. Škole su spremne za početak nastave koju će organizirati ovisno o fizičkim mogućnostima. Od ukupno 31 škole čiji je osnivač županija, 29 će raditi po A-modelu, a samo dvije osnovne po B-modelu.

U svim školama razredi će imati individualne rasporede za početak nastave i velike odmore. No mnoge škole nemaju dovoljno prostora, a time ni mogućnost fizičke distance među učenicima. Među njima su dvije riječke gimnazije s tisuću učenika u istoj zgradi.

- Maske su za učenike obavezne kao i za djelatnike. Fizička distanca na žalost u razrednim odjelima neće biti moguća. Međutim, predmetna nastava se neće održavati po kabinetima, razredi će biti u svojim učionicama, a za sve mješovite skupine izborna nastava morat će se odraditi on-line, kaže Ane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije.

Nema zadržavanja na školskim hodnicima kojima se može kretati samo u smjeru strelica za ulaz i izlaz. Škole još očekuju dozvolu ministarstva kojom bi se sat skratio na 40 minuta i time omogućilo redovito dezinficiranje prostorija.

Uoči početka nove školske godine sve učitelje, roditelje i učenike zanima kako će ona u ovim novim okolnostima izgledati. Kakva su pravila, epidemiološke mjere kojih se svi moraju pridržavati, kako će izgledati nastava, što će biti s onima koji moraju u samoizolaciju, koliko će njih pratiti online nastavu, hoće li učitelji biti dodatno plaćeni. Odgovore na ta pitanja u specijalnoj emisiji o školstvu HTV-a dali su jučer ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin,  predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, profesor zagrebačke IX. gimnazije Tvrtko Pleić te roditelji i učenici.

Specijalka: Sve o početku školske godine

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!