Ovako se postaje vrhunski plivač

28.11.2018.

10:27

Autor: Ivona Zadro/HRT

-

-

Foto: - / -

Rano ustajanje, treniranje, obveze u školi, zdrava prehrana, svakodnevica su malih (velikih), a opet vrhunskih plivača.
Rano ustajanje, treniranje, obveze u školi, zdrava prehrana, svakodnevica su malih (velikih), a opet vrhunskih plivača. Osnovni je cilj sportskog plivanja natjecanje za pobjedu. U tom monostrukturalnom kretanju opstaju najbrži, najuporniji, najsnažniji i najjači plivači.

Antonio Zwicker
, plivač Plivačkog kluba Mladost iz Zagreba, jedan je od njih. U kategoriji kadeta, Antonio osvaja brojne medalje. Većinom su to one zlatnog sjaja. Plivanjem se bavi već devet godina, a na državnom natjecanju osvojio je medalje na 100 i 200 leptir. Antonio ističe da voli plivati i pobjeđivati. Svjestan je toga da je plivanje zahtjevan sport, te se mnogo toga odriče za uspjeh.

Kaže da mu to nije problem, jer plivanje voli i sanja da jednom ode na Olimpijske igre i predstavlja svoju domovinu.

Put do uspjeha je trnovit. Slaže se s time i bivši hrvatski plivač, europski i svjetski rekorder Gordan Kožulj.  Naglašava da postizanje vrhunskih rezultata u sportu, kao i u bilo kojoj drugoj profesiji zahtjeva značajna odricanja od najranije dobi. Ako je netko stvarno fokusiran da u nečemu napravi iskorak, onda to mora postati stil života - ne samo tog djeteta nego cijele obitelji, ističe Kožulj.

Biti roditelj plivača nije nimalo jednostavan zadatak. Slaže se s time i Nikola Zdrilić, otac plivača iz Rijeke. Kaže da je bez potpore cijele obitelji uspjeh u ovom sportu gotovo nemoguć. Potvrđuje to i Kožulj koji naglašava da se i njegova obitelj prilagodila njegovim treninzima, načinu prehrane i obvezama. "Na samom početku postoji osjećaj odricanja, ali to kasnije postane stil života", kaže bivši svjetski rekorder. 

Ivan Barišić, glavni trener Plivačkog kluba Novi Zagreb ističe da Plivačka škola Novog Zagreba broji 300-tinjak malih plivača. Oni kojima je plivanje više nego rekreacija, treniraju po 2-3 sata dnevno. Svaki dan. Subotom i nedjeljom slijede natjecanja, koja se održavaju diljem Hrvatske. Zbog toga pati njihov društveni život i sve ostalo što djeca njihovih godina prolaze.  Jura Domanovac iz Plivačkog kluba Dubrava kaže da voli plivanje jer mu se taj sport najviše sviđa te se pronašao u tom sportu. Najdraža disciplina mu je prsno. 

Talentirano, vrijedno i motivirano dijete, koje naporno trenira i ostvaruje najbolje rezultate, nosi u sebi potrebu za zaveslajima. To potvrđuju i mali perspektivni plivači, Sven, Bruno, David, Ivica, Filip , Ivona, Jakov i Anja koji vole plivanje, usprkos naporu i odricanju. Njima plivanje kao Antoniju donosi  radost i opuštenost, a u školi su odlični učenici.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!