22:05 / 24.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Ove godine 15 polaznika Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture ove će godine od 28. lipnja do 23. srpnja pohađati 15 polaznika iz Austrije, Italije, Mađarske, Velike Britanije i SAD-a, a kao i prethodnih godina, školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta.

Škola će biti svečano otvorena u ponedjeljak, 28. lipnja, u auli Sveučilišta u Zagrebu gdje će se polaznicima obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić i voditeljica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture Zrinka Jelaska, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.


Škola za mladež hrvatskoga podrijetla i sve koje zanima hrvatski jezik


Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svima onima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Tako ove godine petoro stipendista dolazi sa sveučilišta u Beču, Grazu, Klagenfurtu, Parmi i Pečuhu.


Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i HMI. Akademski program Škole obuhvaća jezičnu nastavu koja se sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati.


Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine - početnu (1, 2, 3), srednju (1, 2, 3) i naprednu (1, 2). Akademski dio programa održavat će se u zgradi Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 14.


Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio škole koji organizira HMI, a uključuje akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgled Zagreba danju i noću, posjete muzejima, kazališnim predstavama i koncertima, te studijski izlet u Hrvatsko zagorje.


Polaznici koji polože ispite u okviru Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture dobit će diplomu Sveučilišne škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.


Rad ovogodišnje Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture službeno će završiti u petak, 23. srpnja, kada će polaznicima biti uručene diplome. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!