Ovisnost o internetu i društvenim mrežama sve veći problem

10.12.2018.

16:50

Autor: T.V./D.B.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Učenici međimurskih osnovnih i srednjih škola protekli su se mjesec intenzivno bavili problematikom raznih ovisnosti, kako bi educirali svoje vršnjake i odrasle. Ove godine naglasak je na ovisnostima vezanima uz korištenje interneta i društvenih mreža, što postaje sve veći problem.
Svake godine u Mjesecu borbe protiv ovisnosti sudjeluju učenici svih škola Međimurske županije provodeći razne edukativne aktivnosti. O ovisnostima već se dosta zna, no uvijek se pojavljuju nove opasnosti. Posljednja je ovisnost o internetu i društvenim mrežama. 

Pri stvaranju videa "Droga nije tvoj film" učenici Graditeljske škole Čakovec i sami su mnogo naučili. "Svi zajedno smo se složili da je puno vrednije iskoristiti to vrijeme s prijateljima čineći nešto vrednije korisnije što nas veseli, zapravo što ne koristi sredstva koja bi štetila našem zdravlju", ističe učenik Ivan Hadeljan.

Tema su posljedice konzumacije droga koje dovode do smrti mlade osobe. Učenici međimurskih osnovnih i srednjih škola protekli su se mjesec intenzivno bavili problematikom raznih ovisnosti, kako bi educirali svoje vršnjake i odrasle. Ove godine naglasak je na ovisnostima vezanima uz korištenje interneta i društvenih mreža, što postaje sve veći problem. 

"Da su naši mladi zapravo jako spretni i puno znaju što se tiče tehnologije, korištenja interneta i društvenih mreža. Ali su zapravo jako malo educirani kad je u pitanju ponašanje na internetu, opasnosti i zamke koje to sa sobom nosi i zapravo onaj osnovni bon ton korištenja interneta se često zanemaruje i onda zbog toga upadnu u probleme", tvrdi Dijana Uvodić Đurić, specijalist školske medicine.

Svi se slažu - nikad dovoljno razgovora i ponavljanja, prevencija je najvažnija i to od najranije dobi. "Što se tiče i pušenja i ovisnosti o alkoholu, osobito ovisnosti o nekim teškim drogama, moram reći da je situacija tu prilično dobra, što se tiče Međimurske županije. No ne možemo nikad biti zadovoljni, jer i jedan slučaj je isto tako problem, kao 100 tinjak odnosno više slučajeva", kaže Sandra Herman, predsjednica Povjerenstva za suzbijanje droga Međimurske županije.

Na temu ovisnosti učenici su napravili i zanimljivu izložbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!