Pametna odjeća budućnosti

11.10.2018.

08:11

Autor: E.L.S./Z.G./HRT

-

-

Foto: - / -

Inovacije su na Tekstilno-tehnološkom fakultetu već nekoliko godina uobičajene. Studenti stvaraju tzv. inteligentnu, pametnu odjeću.
U Zavodu za odjevnu tehnologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta stvara se već treća generacija inteligentne odjeće. Često su u njoj i baterijice, a Juro Živičnjak, student završne, pete godine, ide korak dalje - želi da se energija trenja pretvori u energiju potrebnu odjeći.

Tako jedna inovacija nadograđuje drugu, kaže.

Druga inovacija - pametna jakna mijenja se ovisno o temperaturi okoliša ili čak tijela osobe koja je nosi. Toplija je kad izmjeri nižu temperaturu i obratno.

Pametne jakne pretvaraju se u obične kad uklonite elektroniku, što se lako napravi. Zato ne brinite se, pametnu odjeću moći ćete dobro oprati.

Za te izume studenti i profesori sa Zavoda za odjevnu tehnologiju dobili su brojne nagrade u SAD-u, Rusiji, Engleskoj, Japanu i Kini.

Kako zapravo izgledaju i kako funkcioniraju, pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!