13:47 / 11.12.2020.

Autor: KND/HTV/IMS/D.D.

Parkour scena u Osijeku

Foto: HRT/IMS

Foto: HRT/IMS

Foto: - / HRT

Danijel Novoselac bavi se akrobacijama od osnovne škole, a kao kaskader, kazališni glumac i plesni instruktor i dan danas dio su njegovog svakodnevnog života.
Danijel Novoselac akrobacijama se počeo baviti još u osnovnoj školi, počeo je od osnovnih elemenata poput zvijezda i polupremeta, a danas je jedan od tri osnivača parkour scene u Osijeku.

- Parkour je vrlo interesantan, to je vještina kretanja od točke A do točke B kroz koju ti radiš određene akrobacijske elemente, kaže Danijel.
 
Na pitanje ima li strah dok izvodi akrobacije Danijel kaže da je određina količina straha uvijek prisutna i da je upravo to ono što ga tjera da gura granice svojih mogućnosti. Nakon posla na kojemu provodi 8 sati dnevno i obilaska svojih konja i kućnih ljubimaca Danijel Novoselac vodi i sate akrobacija za djecu u plesnom studiju Wings. 

- Djecu sam počeo trenirati prije jedno 3 godine na poziv svoje kolegice Anje, tada smo počeli sa jednom manjom grupicom cura koje su imale predispozicije za akrobacije, ali nisu znale kako. I sada brojimo već 70ak članova u plesnom studiju Wings, prisjeća se Danijel.

No Danijelov dan često uključuje i odlazak u osječki HNK gdje sudjeluje u predstavama kao plesač i kaskader u kojem je počeo raditi prije 11 godina sasvim slučajno i kaže da nije znao mnogo o baletu.

- Nakon što sam ušao u HNK totalno mi se o otvorila nova slika o baletu i plesu općenito. Jedna od meni najdražih predstava u kojoj sam pokazao svoj potencijal je bila Vitez slavonske ravni u kojoj sam imao ulogu kaskadera. Skakao sam s gornje lože što je otprilike s 4 metra visine direktno na scenu uz mnoge druge akrobacije, priča Novoselac za Kod nas doma.

Danijelu je priznaje ponekad teško stići baviti se svakom od njegovih strasti, ali kaže da "tko hoće nađe načina, a tko neće nađe izgovor".

Takav stav donio mu je ulogu specijalnog statista na setu Igre prijestolja,  svjetski poznate nagrađivane HBO-ove serije snimane Dubrovniku, i prisjeća se toga kao jednog od najljepših iskustava u životu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!