Upoznajte Patrika Pavića - pobjednika informatičke olimpijade

09.08.2022.

10:43

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Natjecatelj i dobitnik zlatne medalje Patrik Pavić

Natjecatelj i dobitnik zlatne medalje Patrik Pavić

Foto: Studio 4 / HRT

U Varaždinu je 30. srpnja održana srednjoeuropska informatička olimpijada. Natjecala su se 52 srednjoškolca iz dvanaest zemalja, a svi sudionici bili su izabrani putem nacionalnih natjecanja u informatici. Rješavanje zadataka na Srednjoeuropskoj je informatičkoj olimpijadi trajalo je deset sati, a ukupno je bilo šest zadataka olimpijske razine. Neki su to od najtežih zadataka koji se pojavljuju na olimpijadama i natjecanjima u informatici, no našim sjajnim dječacima to nije izazivalo veće probleme. Prvi put u povijesti hrvatski učenik je dvije godine zaredom pobjednik. Natjecatelj i dobitnik zlatne medalje Patrik Pavić rekao je kako je na srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi bilo dosta teško i izazovno.

Pavić: Uložio sam tisuće sati u rješavanje zadataka

Zadnje dvije godine natjecanje je bilo održano online.

- Ove godine bilo je lijepo vidjeti se svim natjecateljima, poručio je Pavić.

Naglasio je kako se za to natjecanje priprema tijekom cijele godine.

- U mom životu sigurno je uloženo tisuće sati u rješavanje zadataka za pripremu za natjecanja, dodao je.

Paljak: Četvero najuspješnijih učenika izbori prava na međunarodnim natjecanjima

Predsjednik Znanstvenog povjerenstva Hrvatskog saveza informatičara i nekadašnji natjecatelj Ivan Paljak istaknuo je da je Hrvatska informatička olimpijada prvi važniji korak ka izboru reprezentacije za međunarodna natjecanja.

Da bi se plasiralo na Hrvatsku informatičku olimpijadu mora se postići izvrstan rezultat na Hrvatskom otvorenom natjecanju informatike, koje se proteže kroz šest kola, od listopada, pa sve do kraja školske godine.

Može se plasirati i standardnim putem - školskog, županijskog, državnog u ingerenciji AZOO-a. Ako se postignu dobri rezultati, slijedi poziv za Hrvatsku informatičku olimpijadu.

- Kada na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi postignete izvrstan uspjeh, plasman u top osam do deset natjecatelja, onda kroz još dva izborna natjecanja, četvero najuspješnijih učenika izbori prava na međunarodnim natjecanjima, poručio je Paljak. 

"Teško je ostati koncentriran"

Patrik je rekao kako je teško ostati koncentriran, posebice onome koji prvi put sudjeluje na olimpijadi.

- No, s vremenom se stekne iskustvo. Treba piti jako puno vode, jesti banane ili slično. Raznim metodama se ostane fokusiran tih deset sati, poručio je Patrik.

Ivan Paljak je bivši natjecatelj, a zadnji put je sudjelovao 2012. Naglasio je kako se od 2012. godine mnogo toga promijenilo. Zadaci su postali izuzetno služeni, te je način provedbe natjecanja nešto drugačiji.

Pavić je naglasio da su zadaci složeni, te da pokrivaju polja "prave informatike". Današnja nastava u školama nije na toj razini, te rezultati ovise najviše o svakoj osobi pojedinačno. 

"Želim ostati u Hrvatskoj, studirat ću na PMF-u"

Djeca koja su nadarena za informatiku i matematiku pokazuju od ranog djetinjstva svoj talenat za te predmete. Postoje i radionice za nadarenu djecu, ali za te radionice potrebna je pozivnica Saveza, ako su rezultati pojedinaca na raznim natjecanjima izvrsni.

 Patrik je kazao da mnogo vremena provodi za kompjuterom, posebice kada se priprema za natjecanja. Predsjednik Znanstvenog povjerenstva Hrvatskog saveza informatičara dodao je kako je za dobar uspjeh potrebno pročitati puno knjiga.

Natjecatelj i dobitnik zlatne medalje Patrik Pavić rekao je kako je završio XV. gimnaziju, a poznato je da u toj gimnaziji ima puno natjecatelja iz raznih područja.

U Indoneziji se trenutno održava Međunarodna informatička olimpijada. Hrvatska ima četiri predstavnika, koji sudjeluju online.

Patrik je naglasio kako želi ostati u Hrvatskoj, prvo će studirati matematiku na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu u Zagrebu, ali postoji mogućnost za odlazak u inozemstvo na poslijediplomski studij. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!