13:05 / 27.01.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Od virtualnih grupa nekim se roditeljima "diže kosa na glavi"

O virtualnim grupama za roditelje

O virtualnim grupama za roditelje

Foto: Kod nas doma / HRT

Bilo da ste na Viberu, WhatsApp-u ili Messenger-u, sigurno i vama u današnje vrijeme mobitel često "zvrnda". Dijeljenje informacija jedan je od osnovnih ciljeva virtualnih grupa i zajednica. No, gdje je granica?

Virtualna grupa "Utrina – info i pomoć" primjer je kako to može pozitivno utjecati na zajednicu.

- Mi smo sve naše prodavačice s Utrina, kada su bile zatvorene tržnice za vrijeme lockdowna, našli putem te grupe i od njih kupovali i naručivali direktno, komentira član te grupe Krešimir Macan.

Roditeljske su grupe opet druga priča – s jedne strane Marina Knežević smatra da su takve grupe korisne:

- Mislim da je ovo prilično lagodan način dobivanja informacija, roditelji raspravljaju o domaćim zadaćama i kako bi škola trebala funkcionirati, kaže.

S druge pak strane od takvih se grupa nekim roditeljima "diže kosa na glavi". Jedna od njih je Maja Mirt koja smatra da se takve grupe uglavnom svode na hvaljenje i isticanje vlastite djece.

Od virtualnih grupa nekim se roditeljima "diže kosa na glaci"

Od virtualnih grupa nekim se roditeljima "diže kosa na glaci"

Foto: Kod nas doma / HRT

A kao roditelj odrasle djece, iz vremena kad takve grupe nisu postojale, ni Milanka Čolović nije oduševljena tim načinom komunikacije:

- Poanta je odgojiti samostalno i sigurno dijete koje je sposobno brinuti se za sebe, kaže.

Da uz pozitivne aspekte roditeljskih grupa postoje i oni negativni, slaže se i pedagog Ante Kolak. Smatra da se iz njih može iščitati prezaštitnički stil odgoja, a problem je i često miješanje sadržaja poruka:

- Nekima je na primjer javna poruka da njihovo dijete ima probavnih poteškoća, gdje se nalazi i tako dalje – tu obavijest mogu dobiti svi članovi grupe, a taj je sadržaj intimnog ili privatnog karaktera.

Dragu Utješanovića pak smeta dijeljenje nepotrebnih informacija od strane roditelja:

- To krene u neku raspravu koju ostalih 27 roditelja možda i ne zanima, i s dozom sarkazma nadodaje da će svakako tražiti termin emisije kako bi podijelio link s ostalim roditeljima u grupi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!