Perspektiva za mlade u Žminju

22.01.2022.

07:00

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Žminj

Žminj

Foto: HTV / HRT

Žminj, općina u središnjoj Istri s oko 4 tisuće stanovnika, nudi građevinske parcele mladim obiteljima. Moći će ih dobiti po povoljnim uvjetima i na njima sagraditi kuće. To je, smatraju u općini, ne samo demografska već i gospodarska mjera jer tako zadržavaju i radno aktivno stanovništvo.

Oko 20 tisuća četvornih metara općinskoga građevinskog zemljišta isparcelirat će se na 28 manjih. Imat će od 600 do 800 četvornih metara i na njima će se moći graditi obiteljske kuće. 

- Svakako će biti uvjet da ako ide, kupnja, dakle kroz dva modela će se moć do nekretnine, da 20 godina nema gospodarske djelatnosti niti mogućnosti prodaje, a ovako se ide na model prava gradnje to je maksimalno 50 godina s mogućnošću prvootkupa a iste uvijete ne postoje mogućnosti obavljanja gospodarske djelatnosti, ističe načelnik Žminja Željko Plavčić

Cijena parcele bit će jedna trećina njezine tržišne vrijednosti. Moći će ih kupiti mladi do 35. godine koji nemaju u svom vlasništvu građevinsko zemljište ili nekretninu. 

- Odlična ideja jer građevinske zemlje su skupe i mladi ostaju kod roditelja, a ovo je ipak budućnost, ističe stanovnica Žminja Nevenka

- Moramo im omogućiti da ostanu, a to je da bim im trebalo dati makar građevinske parcele po nižoj cijeni da si oni sagrade nešto, dodaje stanovnik Žminja, Joško

Općina će izgraditi infrastrukturu, urbanistički plan uređenja. Nekoliko parcela ima posebnu namjenu.

- Tri, četiri parcele osim javnog sadržaja namijenjene su danas, sutra za privlačenje deficitarnih zanimanja poput pedijatra, ginekologa i ostalih zdravstvenih djelatnika na području općine Žminj, dodaje Željko Plavčić. 

Ostanu li mladi, korist je višestruka. Ovdje će sagraditi svoj dom, brinuti se za svoje starije, a u općinski će se proračun uplaćivati novac od poreza na dohodak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!