10:27 / 13.11.2018.

Autor: T.V./I.G./HRT

'Petarde nisu igračke'

-

-

Foto: - / -

Prije akcije Mir i dobro, koja počinje za mjesec dana, a posvećena je prevenciji i edukaciji o upotrebi pirotehnike, varaždinska policija organizira radionice "Petarde nisu igračke".
Prije akcije Mir i dobro, koja počinje za mjesec dana, a posvećena je prevenciji i edukaciji o upotrebi pirotehnike, varaždinska policija organizira radionice "Petarde nisu igračke". Namijenjene su učenicima osmih razreda, a namjera je zaštititi djecu od opasnosti koju donose petarde, rakete i ostala pirotehnička sredstva.

Pedesetak djece i roditelja stisnulo se u učionicu osnovne škole u Svetom Iliji. Tema je aktualna i zanimljiva - pirotehnika i njezina pravilna upotreba.

Učenici ove škole pirotehnici pristupaju savjesno i - odgovorno. Nažalost mnogi nisu savjesni jer u Hrvatskoj svake godine od pirotehničkih sredstava strada šezdesetak osoba, od toga polovina djece i maloljetnika.

"Najčešće dolazi do ozljeda lica, ruku, opeklina - kod lica i ozljede očiju što opet može rezultirati i gubitkom vida, ali i javljaju se ozljede sluha radi detonacija", rekla je Marta Lukačević, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Ne stradavaju samo ljudi. Buka prestravljuje mačke, pse i druge životinje - može im oštetiti sluh ili izazvati srčani udar. Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u azilima diljem zemlje životinjama pomažu volonteri.

Ako već morate - petarde bacajte daleko od kuća, bolnica, domova za starije i nemoćne te životinja. Apeli i edukacija na varaždinskom području daje rezultata jer prethodnih godina pucnjave je manje.

Pirotehnika se slobodno upotrebljava od 27. prosinca do Nove godine a svi koji se ne pridržavaju pravila riskiraju kaznu do pet tisuća kuna za fizičke, odnosno do 40 tisuća za pravne osobe.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!