"Petrin korak"

23.11.2021.

17:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.L./P.F./HRT

O zakladi "Petrin korak"

O zakladi "Petrin korak"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U lipnju ove godine na zagrebačkom Jarunu dogodila se velika tragedija – pijani motociklist usmrtio je mladu djevojku, studenticu Petru Jerković. U spomen na nju osnovana je zaklada „Petrin korak“.

Jedna od osnivačica zaklade, Djordjija Palić kaže kako im je želja pustiti Petrinu priču u svijet. Objašnjava kako ih je na osnivanje zaklade navela bol Petrinih roditelja, te osjećaj da nešto trebaju preuzeti i na sebe.

- Ana Soldo, direktorica naše firme gdje je Petrin tata Jozo i zaposlenik, došla je do ideje osnivanja zaklade koja će nositi njezino ime – "Petrin korak". Nakon toga je došlo do ideje da se ispriča priča i u pjesmi, priča Palić, koja je tekst za pjesmu „Prvi korak“ napisala uz pomoć Marina Ivanovića Stoke.

O Petri je snimljen i spot – kratki dokumentarac, u kojem su sudjelovali i njezini prijatelji i roditelji. Spot je sniman na autentičnim lokacijama, a djelo je Marka Zeljkovića Zelje. U pisanje glazbe za pjesmu i snimanje spota o Petri uključili su se i neki poznati glazbenici poput Vanne, Nine Badrić, Tonyja Cetinskog, Marina Ivanovića Stoke, te Ivane i Marije Husar, koji su na taj način odlučili podržati projekt.

- Oni su zapravo u ovoj pjesmi bili glas svih ljudi koji su ostali bez dragih osoba zbog tuđe nepažnje u prometu, napominje Palić. Ističe kako nije bilo nikakvih problema oko okupljanja autora glazbe i pjevača na jednom mjestu.

- Sve je išlo dosta glatko, iako smo imali malo vremena, zato što je motiv bio ta velika tuga koja je bila toliko nepravedna da je svakoga dirnula duboko u srce. Ne možemo okrenuti glavu, jer se to ne dešava samo nekome drugome – to se dešava ljudima u našoj okolini, priča Palić.

- Petra je bila radost, i pokretač svih lijepih događanja oko nje. Ona je bila poput tratinčice, koja je sada zapravo i logo zaklade "Petrin korak". U spomen na nju je osnovana zaklada. Petru ne možemo vratiti, ali ono što je ostalo na nama je raditi na edukaciji mladih vozača - koji su najčešće i uzročnici nesreća s najviše smrtnih posljedica, raditi na razvoju kulture cestovnog prometa i na prevenciji smanjenja prometnih nesreća. Cijeli program su osmislili eminentni profesori s Prometnog fakulteta, objašnjava Palić.

Edukacije će se raditi u autoškolama, četvrtim razredima srednjih škola, i na prvoj godini faksa, gdje se zapravo i nalaze ti mladi vozači. Realizacija projekta kreće za tri mjeseca.

- Mi ćemo se stvarno za Petru, i u Petrino ime, potruditi da bude ponosna na nas, zaključuje Palić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!