Petro je u Kijevu ostavio svoju violinu, zahvaljujući Brođanima danas ponovno svira

08.05.2022.

08:31

Autor: Silvio Stilinović/HRT/IMS/V.G.

Petro iz Ukrajine

Petro iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

Petro je dječak koji je s obitelji morao napustiti Kijev. U Slavonski Brod stigao je s dva brata i majkom. No, u ratom zahvaćenoj Ukrajini zaboravio je violinu. Da bi mogao dalje svirati, pomogla mu je brodska glazbena škola.


Petro završava osmogodišnju glazbenu školu. Ostalo mu je još malo. Pa iako je nastava online, bez violine koja mu je ostala u Kijevu teško je može pratiti. Naša ekipa upoznala je Petra i njegovu majku na jednom druženju Ukrajinaca u Slavonskom Brodu.

- Do suradnje s Petrom došli smo putem vašeg reportera Silvija Stilinovića, koji me nazvao jedan dan i rekao da postoji jedan dječak iz Ukrajine koji bi želio nastaviti svirati violinu dalje, ali došao je u Brod, nema violinu, možemo li mu pomoći, govori Mirela Jagodić, ravnateljica Glazbene škole u Slavonskom Brodu.

Ubrzo, violina je bila u Petrovim rukama. U glazbenoj školi pronašli su jednu koju su mu mogli dati. Čak su platili manji popravak i osigurali prostor za nastavu i vježbu.

- Sviram od pete godine. Išao sam dvije godine pripremno i nakon toga osam godina glazbene škole koju sada trebam završiti, kaže Petro Verkhogliad Nebesnuj, Kijev.

- Violina je dobra, ima odličan zvuk. Meni se stvarno sviđa..., dodaje Petro.

Majka Irina govorila nam je o tome kako se u dva mjeseca sve srušilo. Počela su bombardiranja, zgrade su se rušile. A Petro je bio baš pred završetkom glazbene škole.

- Zahvalna sam svima koji su pomogli. Volonterima. Posebno ravnateljici glazbene škole i ostalima koji su omogućili da Petro završi obrazovanje i dobije diplomu, kaže Irena Nebesna.

U Slavonskom Brodu i okolici živi dosta Ukrajinaca. Njihova udruga prva je priskočila u pomoć izbjeglima.

- Mi to duplo preživljavamo, jer smo mi to već preživjeli. Ja osobno i svi moji prijatelji Ukrajinci, a i većinsko hrvatsko stanovništvo. Rat u kojem smo pobijedili, a nadam se da će i Ukrajina pobijediti, kaže Nikola Zastrižni, Zajednica Ukrajinaca Brodsko-posavske županije i Republike Hrvatske.

I Petro razmišlja o danima mira. Želio bi ostati u glazbi, svirati i otvoriti mali antikvarijat u rodnom Kijevu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!