Pobjednici natječaja "Škola bez droge - grad bez droge"

13.12.2019.

16:42

Autor: Ana Anzulović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Djeca se sve više senzibiliziraju za problem ovisnosti o različitim opijatima.
S ciljem senzibilizacije djece na problem ovisnosti o različitim opijatima u petak su dodijeljene nagrade za pobjedu na natječaju "Škola bez droge - grad bez droge" učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, koji su crtali i pisali na temu ovisnosti.

- Nagradni natječaj "Škola bez droge - grad bez droge" provodi se već 15 godina, a ove je godine pristiglo više od 300 slogana i više od 50 plakata, usprkos problemima u izvođenju nastave zbog dugotrajnog štrajka, istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

- To znači da se djeca sve više senzibiliziraju za ovaj problem ovisnosti o različitim opijatima. Ovo je izvanredan primjer dobre prakse kako se boriti i kako djecu upozoriti na opasnosti modernog života koji ih čeka u budućnosti, dodao je Šostar.

Kreativnošću protiv droge

Učenici osnovnih i srednjih škola crtali su i pisali na temu ovisnosti. Svjesnost stječu, naravno uz pomoć svojih učitelja koji su ih i prijavili na natječaj.

- Vrlo rado su se odazvali, motivirani vrijednim nagradama, spojili što su učili u školi s onim što znaju iz medija i svakodnevnog života i na kraju smo osvojili neku nagradu, rekla je Vesna Šipura Belak, nastavnica vjeronauka u OŠ Ivana Mažuranića.

- Mi smo nekoliko sati dodatne potrošili na to kako ćemo napraviti plakat, bila je hrpa slogana, odabrali smo 5 najboljih i nismo se nadali ovakvom uspjehu. Jako sam ponosna na svoju Elenu, izjavila je učiteljica Hrvatskog jezika u OŠ Vugrovec Kašina Dijana Požgaj.

Ima i zašto biti, jer upravo je Elena autorica pobjedničkog slogana u kategoriji osnovnih škola.

- Moj slogan je: "Droga je patnja, bol joj je pratnja". Bilo mi je zabavno jer smo s učiteljicom puno radili i jako nam je puno pričala o drogi i osvijestila nas kako je to zapravo, rekla je učenica 7. razreda OŠ Vugrovec Kašina Elena Tašev.

Uz Elenin, pobjednički slogan je i "Ne daj se smotati" učenice IX. gimnazije Lane Savić.

Nagrađeni su i najmaštovitiji plakati, no prava nagrada je stečeno znanje

- Naučili smo da ne bi smjeli, da je to jako štetno za život, da posljedice u životu toga nose, kaže Tin Koša, učenik  7. razreda OŠ Ivana Mažuranića.

Učenici su osobnim angažmanom doprinijeli smanjenju rizika od konzumiranja droga među svojim vršnjacima, a pobjednici prve nagrade u kategoriji "Najbolji plakat" su učenici OŠ Vjenceslava Novaka te učenici Prve ekonomske škole.

U Hrvatskoj je zanemarena preventiva

- Mi smo nažalost u Hrvatskoj jako zanemarili preventivu. Naravno da su najveći problemi u bolničkom sustavu. Sustav je koncentriran prvenstveno na njih i mislim da je velika greška, ocijenio je Šostar.

Nekada se za javno zdravstvo i preventivne programe izdvajalo oko 3 posto ukupnog zdravstvenog novca, a danas se izdvaja "debelo" ispod 1 posto, dok se rezultate prevencije treba čekati po 10, 15 ili čak 20 godina, upozorio je.

- Prevencija je bitna kako bi krenuli što ranije, prije nego što izazovi za djecu krenu. Oni moraju imati sve mehanizme i alate da se odupru u onom trenutku kada se prvi put susretnu s drogom, da ne posegnu za drogom. Djeca u principu sama posežu za time zato što žele biti dio grupe. Ista je priča s alkoholom, cigaretama i ostalim supstancama, rekla je voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Mirjana Orban.

Ove godine natječaj su, uz poznatu književnicu za djecu i karikaturista, podržali i slavni rukometaši i njihov trener kako bi podsjetili djecu da se raznim sredstvima mogu boriti protiv ovisnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!