Pobrinite se da su djeca u automobilu sigurna

19.09.2018.

14:36

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

-

-

Foto: - / -

Broj stradale djece u prometu u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina u stalnom je padu. Međutim, zabrinjava podatak da je najviše stradale djece kao putnika u vozilima roditelja.
Očekujući prinovu u obitelji, budući roditelji na umu imaju i kupovinu opreme za bebe. Važan dio svakako čine autosjedalice, jer je sigurnost djece na prvom mjestu. Otkrivamo kako odabrati pravilnu dječju autosjedalicu, prilagođenu djetetovom uzrastu, težini i visini i na koje stavke obratiti pozornost.

Broj stradale djece u prometu u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina u stalnom je padu. Međutim, zabrinjava podatak da je najviše stradale djece kao putnika u vozilima roditelja.

Pravilni smještaj djeteta u vozilu je propisan i zakonom. Naime, u osobnom automobilu djeca visine do 150 centimetara moraju biti smještena u autosjedalici koja su za vozilo pričvršćena kopčama u vozilu ili sigurnosnim pojasom.

Roditelji često misle da smještaj djece u sjedalicama nije nužan na kratkim relacijama poput vožnje do vrtića, no praksa je pokazala kako su baš to situacije od povećanog rizika.

Izbor odgovarajuće sjedalice za dijete ovisi prvenstveno o masi i visini djeteta, manje o njegovoj dobi budući da fizička dob ne prati uvijek kronološku.

Ono što se zapravo događa pri sudaru je stvar fizike. Kada automobil udari u neki objekt – on se naglo prestane kretati. Međutim, sve što se nalazi u autu, a nije pričvršćeno ili zavezano, nastavi se kretati brzinom kojom je automobil išao do trenutka sudara.

Pogrešni odabir može naštetiti tako da nastane veća ozljeda u slučaju sudara, znači ako je sjedalica premala, dijete je glavom preraslo sjedalicu pa je veća trzajna ozljeda, može doći do ozljede vratnog dijela kralježnice, a katkad mogu biti kod većih sudara i smrtni ishodi. Isto tako nije dobro da je sjedalica prevelika jer dijete može iskliznuti iz sjedalice, objašnjava Zvjezdana Hrdjok Bzdilik, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije.

Zbog sigurnosti djeteta najbolje je sjedalicu montirati na stražnje sjedalo automobila. Nije preporučljivo smjestiti ju na suvozačko, ali ako se to čini, nužno je isključiti zračne jastuke i montirati sjedalicu suprotno od smjera vožnje.

Kod nekakvih dugih putovanja treba raditi pauze kao što roditelji trebaju protegnuti noge, tako i dijete treba izvaditi iz sjedalice, da se malo protegne, u svakom slučaju treba raditi pauze, savjetuje doktorica Hrdjok Bzdilik.

Na našem tržištu dječje sjedalice prolaze certifikaciju, a osim toga i HAK provodi testiranja od ergonomske prilagođenosti do kvalitete materijala tako da se roditelji mogu dobro informirati o kvaliteti sjedalica kako bi djetetu pružili ne samo sigurnost već i udobnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!