Počela potraga za udžbenicima za sljedeću školsku godinu

28.06.2022.

07:04

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Počela je potraga za udžbenicima za sljedeću školsku godinu

Počela je potraga za udžbenicima za sljedeću školsku godinu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Počela je potraga za udžbenicima za sljedeću školsku godinu. Osnovnoškolci udžbenike besplatno dobivaju na posudbu u školama, dok se srednjoškolci i njihovi roditelji snalaze na različite načine - od međusobne razmjene do kupovne u antikvarijatima i knjižarama. 

Da bi se izbjegao stres, udžbenike valja nabaviti na vrijeme, znaju to i učenici i roditelji. Ova je Riječanka, zbog povoljnijih cijena, knjige za svog maturanta najprije potražila u antikvarijatu.

- Zavisi gdje što nađem, ali uglavnom, probam prvo u antikvarijatu, ako ne, idem i u knjižaru, poručila je majka jednog učenika.

Kupila je potrebne udžbenike i usput antikvarijatu prodala one koji njezinu sinu više ne trebaju.

- Udžbenike kupujemo za pola od naše prodajne cijene, a prodajna cijena je pola od cijene novih udžbenika, tako da je to onda mnogo povoljnije, a budući da cijelu ponudu imamo i na internetu, onda su dostupni i ljudima u drugim gradovima, rekao je prodavač u antikvarijatu Karlo Ilić. 

A mladi do udžbenika najčešće dolaze putem interneta i društvenih mreža. Jedan od izbora su i knjižare, pogotovo kada je riječ o novim udžbenicima koji ostaju u uporabi nekoliko godina.

- Pošto se udžbenici mijenjaju svakih četiri do pet godina, pretpostavljam da će biti više razmjene, nego kupnje novih udžbenika s obzirom na to da jedan komplet udžbenika, primjerice, za gimnaziju dođe i do dvije tisuće kuna, kazao je voditelj knjižare u Rijeci Robert Šepac.

Socijalno ugroženim građanima, čija djeca pohađaju osnovnu školu, Grad Rijeka osigurava poklon-bon od 250 do 750 kuna za nabavu školskog pribora, ovisno o razredu i uvjetima koje ostvaruju iz socijalnog programa.

- Ove godine je planirano u proračunu preko četiristo tisuća kuna za ovaj oblik pomoći, a prošle godine ostvarilo je preko tisuću korisnika ovu pomoć, naglasila je viša stručna suradnica za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Anita Krištofić.

Pomoć je dobrodošla, jer u vrijeme stalnih poskupljenja knjige postaju luksuz. Knjižari zasad nemaju informacije o poskupljenju, no, kažu, do početka školske godine i to se može promijeniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!