Počinje besplatna škola programiranja u Splitsko-dalmatinskoj županiji

16.02.2018.

16:56

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Do sada je educirano 35 nastavnika i profesora iz 17 škola koji bi novo znanje trebali prenijeti na svojih 480 učenika.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji počinje projekt Edukacijski IT Centar (EDIT), u čijem sklopu započinje besplatna škola programiranja za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih, te prvih i drugih razreda srednjih škola, za što se prijavilo 480 učenika iz osam gradova.

Djeca iz osam osnovnih i devet srednjih škola županije u Školi programiranja subotom će u grupama od po 15 učenika učiti program oblikovanja stilova web stranica CSS, prezentacijski jezik za izradu web stranica HTML i programski jezik koji se obavlja u web pregledniku Java script.

Edukacija je dio projekta ICT Županija, a povod je bio nedostatak stručnog kadra, najviše programera, pa je županija pokrenula projekt popularizacije i učenja programiranja. Do sada je educirano 35 nastavnika i profesora iz 17 škola koji bi novo znanje trebali prenijeti na svojih 480 učenika.

Time se naša županija bori za ravnomjeran razvoj svih naših gradova, ali i protiv negativnih demografskih trendova. Na taj način nastavljamo županijske mjere pronatalitetne politike i brigu za mlade tako da se nakon završenog školovanja za njih osigura mogućnost kvalitetnog zapošljavanja i napredovanja, kazao je župan Blaženko Boban.

Najavio je da će 2019. godine Splitsko-dalmatinska županija otvoriti IT inkubator nedaleko od sveučilišnog kampusa.

Voditelj IT projekta u županiji Damir Brčić rekao je da se u njihovu centru odvijaju razne vrste edukacija koje bi trebale pomoći IT sektoru, koje idućih godina planiraju širiti na ostale razrede osnovnih i srednjih škola.

Direktor tvrtke HR Cloud Vedran Vukotić ocijenio je da u Splitu i županiji već postoji dobar IT bazen, a sada se događa veliko širenje, za što je glavni preduvjet dolazak mlade i entuzijastične ekipe željne znanja.

Pohvalio je odličan potez županije jer trenutno svaka IT tvrtka traži nove kadrove, a kontinuirano dolaze nove tvrtke koje kreću od nule. Nove tvrtke otvaraju već studenti na drugoj ili trećoj godini fakulteta, kaže Vukotić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!