14:59 / 25.03.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV

Pogibeljni izazovi na društvenim mrežama

Ilustracija,Tik Tok mreža

Ilustracija,Tik Tok mreža

Foto: - / Pixabay

Nakon posljednjih šokantnih objava na društvenim mrežama - da se djeca natječu u tome tko će dulje ostati na željezničkoj pruzi dok dolazi vlak, o opasnim izazovima na društvenim mrežama te ponašanju djece i roditelja u Studiju 4 govorila je psihologinja Nada Kegalj, voditeljica tima za krizne intervencije u OŠ Podmurvice u Rijeci. 

Psihologinja Nada Kegalj u Studiju 4

Psihologinja Nada Kegalj u Studiju 4

Foto: Studio 4/IMS/HTV / HRT

Istaknula je kako želi upozoriti djecu i roditelje da se radi o vrlo ružnim i opasnim aktivnostima. Kritizirala je komentare odraslih objavljene ispod postova u kojima se osnovnoškolci hvale pogibeljnim izazovima, kada pišu u stilu "i mi smo radili takve gluposti" ili "vlak nije tako opasan", a pohvalila je brzu i dobru reakciju Hrvatske željeznice koja je u priopćenju za javnost upozorila da željeznička pruga nikako nije mjesto za igru. 


- HŽ ima fenomenalnu misao, a to je da je vlak uvijek brži, rekla je, komentirajući postove na Tik Tok mreži. 


Kazala je kako u Rijeci, pa i u drugim gradovima, željeznička pruga prolazi duž grada, i mnoga djeca sudjeluju u opasnim igrama, na mjestima gdje ih odrasli ne vide. Često se vršnjaci nagovaraju i na druge izazove na koje bi roditelj morao reagirati, rekla je i navela neke primjere opasnih, moguće i pogibeljnih natjecanja.


- Djeca u 8. razredu to više ne čine, ali kad su u 5., 6. razredu nisu dovoljno kritički razvijeni. Roditeljima ne govore o tome što rade, a kad i ispričaju nešto, ne kažu punu istinu, pa roditelji sami ne shvate opasnosti, rekla je. Društvene mreže ne možemo zabraniti 


- Društvene mreže ne možemo zabraniti, jer najslađe je zabranjeno voće, ali moramo djecu naučiti kako se ponašati, Moramo vidjeti što je u nekom postu dobro, što loše. Roditelj nekad mora braniti informaciju, jer samo tako možemo razvijati kritičko mišljenje kod djece, preporučuje psihologinja.

- Društvene mreže kao takve nisu krive za ovakav oblik ponašanja. Nasilje postoji oduvijek. Ono mijenja svoj oblik kako se i civilizacija mijenja. Radi se o tome da se mi odrasli moramo prilagoditi. Mi smo ljudi iz 20. stoljeća koji odgajaju djecu iz 21. stoljeća.


Na koji način roditelj treba razgovarati s djetetom 


- Treba djetetu reći da se na društvenoj mreži mora ponašati kao u stvarnom svijetu, poručuje Nada Kegalj i savjete roditeljima kakva pitanja trebaju postaviti djetetu:


- Svaki post gledaj i s pozitivne i s negativne strane. Stani i razmisli što je tu opasno. Mogu li ti vjerovati da nećeš biti povodljiv za nekom informacijom koja nije ispravna. Što je loše u rečenici koju si sad vidio, možeš li svakoj stvari vjerovati.


- Bitno je djetetu vjerovati, upozoriti ga na opasnost i znati što je dijete u svojoj razvojnoj dobi sposobno učiniti. Roditelju je najvažnije da dijete kritičkipromišlja, a to možemo samo ako ga stavimo u situaciju kontroverze. Škola u tome mora biti potpora roditeljima, rekla je psihologinja Nada Kegalj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!