Policija školi donirala opremu korištenu za uzgoj marihuane

10.02.2023.

17:47

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Policija školi donirala opremu korištenu za uzgoj marihuane

Policija školi donirala opremu korištenu za uzgoj marihuane

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve samo ne uobičajena donacija brodsko-posavske policije iznenadila je i razveselila učenike i profesore Poljoprivredne škole. Umjesto da je nakon kriminalističkog istraživanja unište, donirali su im opremu korištenu za uzgoj marihuane. Sve je odobrio sud, a vrijedna oprema  itekako će dobro doći u školskim plastenicima i laboratorijima.

Dvanaest LED lampi, pet ventilatora, grijalica i još toga... Brdo opreme u školi nisu stigli ni raspakirati, ali već znaju da će im itekako koristiti.

- Ovaj uređaj je jako zanimljiv zato što ima dvije vrste spektra djelovanja, jedna vrsta se koristi za rast zelene mase, recimo lisne mase, a druga vrsta svjetlosnog zračenja koristi se za razvoj cvjetanja, objasnio je profesor Dražen Kajmić.

- Naša biljka koju mi proizvodima treba upravo to. Svjestlost, regulaciju svjetla, regulaciju vlage, istaknula je Marija Tomić, ravnateljica Srednje škole "Matija Antun Reljković", Slavonski Brod.

Sličnu opremu policija im je već jednom donirala. No ova će biti hit u mikroproagacijskom laboratoriju i plastenicima.

Hibrid rajčice učenici su posadili prošli tjedan.

- Ove led lampe one mogućavaju još bolji rast i razvoj tih biljaka, a sada kad smo dobili ovu opremu još će nam više pomoći, smatra Nika Garić, učenica Srednje škole "Matija Antun Reljković", Slavonski Brod.

- Imat ćemo bolje uvjete i dobit ćemo te veće UV lampe koje će moći više biljaka zahvatiti i onda će bolje rasti, objasnio je Luka Kovač, učenik Srednje škole "Matija Antun Reljković", Slavonski Brod.

Odluku da opremu pronađenu u ilegalnom laboratoriju za uzgoj marihualne ne unište nego doniraju školi policija je donijela u dogovoru sa sudom. Vrijedna je nekoliko tisuća eura.

- Ta oprema je zapravo legalan oprema koja se može koristiti za razne namjene. Nije namijenjena isključivo za kazneno djelo. I zamolili smo sud da dozvoli doniranje te opreme. Sud se složio i to je to, istaknuo je Dražen Puljko, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave brodsko-posavske.

Školarci će opremu sigurno bolje upotrijebiti od kriminalaca - za svoje pomno njegovano cvijeće i povrće.

- I što je najbitnije bit će zdravi. I korisne ljudima, a ne štetne, rekla je Nika Garić, učenica.

Odlična poruka za kraj - jer sve što proizvedu u vrtu oni i prerade. A proizvodima njihove učeničke zadruge moći će se zasladiti i brodski plavci.

Nije li to sjajan primjer partnerstva zajednice i policije?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!