Policija upozorava: Posljedice vršnjačkog nasilja dugotrajne u društvu i obitelji

19.03.2023.

20:30

Autor: Dominique Bratović-Vela/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje

Foto: Ilsutracija / Shutterstock

Zagrebačka policija izvijestila je o novim šokantnim slučajevima vršnjačkog nasilja koji su se dogodili prošloga tjedna. Zabilježeno je više maloljetničkih napada na vršnjake koji su završili ozljedama. Iz policije poručuju da, uz to što je riječ o kaznenom djelu, posljedice vršnjačkog nasilja dugotrajne su i u društvu i u obitelji.

Na Trešnjevci su trojica maloljetnika napala jednog i snimljeno nasilje objavila na internetu.

- Na području Sesveta imamo još gori slučaj, njih 7 napalo fizički i psihički jednu maloljetnicu, taj događaj snimali i, na žalost, distribuirali putem društvenih mreža, rekla je Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, PU zagrebačka.

Maloljetnici je pružena liječnička pomoć u KB-u Dubrava, ozljede od udaraca rukama i nogama okarakterizirane su kao lakše. Zato su tri nasilnice iz grupe, starije od 14 godina, privedene, ispitane kod suca za mladež, a u slučaj je uključen i Centar za socijalni rad.

- Sama sankcija ne mora ići samo prema djetetu, nego i prema njegovim roditeljima, ako se utvrdi da je to posljedica zapuštanja, zlostavljanja u matičnoj obitelji, rekla je Nikolina Grubišić Požar.

U policiji ističu - iako su maloljetni nasilnici kazneno prijavljeni za nasilničko ponašanje i povredu djetetovih prava, kazneno je djelo i distribucija snimljenog nedjela, pa istražuju i kako su se širile snimke. A da se život mladih odavno preselio na društvene mreže, napominje školska psihologinja, nije novost. Zato ih trebamo naučiti kako da upoznaju buru emocija koju imaju tijekom odrastanja kako bi se oduprli pritisku vršnjaka - kad zatreba.

- Primjećujemo u zadnje vrijeme da nasilje fizičko koje se pripisivalo muškom spolu, da se događa među djevojkama. Najčešće je nasilje povezano s nekim poniženjem, neprihvaćanjem, odbijanjem ili ideja da nekom nisam bitan, nevažan sam, istaknula je Marija Roth Jelisavčić, psihologinja, psihoterapeutkinja, X. gimnazija "Ivan Supek", Zagreb.

Psihologinja Tanja Dejanović Šagadin godinama vodi radionice o vršnjačkom nasilju. Svaku novu generaciju učenika iznova pita:

- Kako bi se ti osjećao da se tako nešto o tebi objavi, poticanje empatije, do drugog dijela gdje tebe to prati, s 15 godina si jedna osoba, s 25 tražiš prvi posao i tvoj poslodavac nalazi takve sadržaje o tebi ili da si objavljivao. To utječe na odluku hoće te zaposliti, neće te zaposliti, rekla je Tanja Dejanović Šagadin, Psihološki centar TESA.

U društvu u kojem, kaže, sve dijelimo na društvenim mrežama, nikad dosta upozorenja i mladima, ali i roditeljima, da nas jednom objavljen sadržaj uvijek prati. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!