Poljski studenti u triljskom OPG-u: "U mojoj zemlji nema mnogo ovakvih primjera"

31.05.2022.

07:01

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/HRT

Imanje rado obilaze domaći, ali i znatiželjnici sa svih strana svijeta

Imanje rado obilaze domaći, ali i znatiželjnici sa svih strana svijeta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, u sklopu Erasmusa, borave poljski studenti ekonomije, logistike i poljoprivrede. Organizatori su za njih osmislili bogat dvotjedni program, a naša ekipa zatekla ih je u obilasku proizvodnog pogona triljskoga OPG-a koji se bavi organskom proizvodnjom humusa, sadnica, gnojiva i jaja.

Kad im je prije nekoliko mjeseci jedna ciparska organizacija najavila dolazak poljskih studenata, u splitskoj Permakulturi Dalmacija nisu dvojili ni časa.  


- Znate, kad imate nekoga s kime ne komunicirate često, ali kad se javi sve sredi. E, takav je Vedran. Javili smo mu se ne samo zbog ljudskih vještina nego i zato što je ta priča dosta vezana za permakulturu, kaže Marko Ban, tajnik Permakulture Dalmacija, Split.


A sve je počelo 2013.


- Kod nas otpada nema na imanju. Imamo koke iz slobodnog uzgoja, njihov izmet koristimo u proizvodnji humusa kalifornijskih glista, imamo ekološka tekuća gnojiva, koristimo razne aromatične biljke, otpad isto ide u humus i sve što ostane kao otpad koristimo u proizvodnji sadnica ukrasnog bilja, kaže vlasnik OPG-a Vedran Pezelj.


Njihov održiv i višestruko koristan te isplativ ekosustav, nezamijećen svojevremeno nije ostao ni na međunarodnom sajmu poljoprivrednih inovacija. A imanje rado obilaze domaći, ali i znatiželjnici sa svih strana svijeta.


- Veoma je zanimljivo. O tome prije nisam znala ništa, kaže Edyta Gala iz Poljske.


- Živimo na Zemlji, ali o njoj se ne brinemo dobro. Zato je ekološka proizvodnja sve važnija, poručuje Igor Wilczyński.


- Klimatske promjene sve su izraženije i ekološka proizvodnja čini se kao dobar smjer, kaže Julia Bachura.


- U mojoj zemlji nema mnogo ovakvih primjera. Veoma je zanimljivo i korisno, kaže Kacper Golański.


Baš kao i obilazak obrazovnih institucija te farme slatkovodne ribe i ekološkog maslinika. A vremena će biti i za radionicu o socijalnom poduzetništvu te turističko razgledavanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!