15:07 / 13.02.2020.

Autor: Petra Neuner Geržinić/HRT

Porečki učenici brane hrvatske boje u Bruxellesu

-

-

Foto: - / -

''Tvoje mišljenje, tvoja Europa'' jedanaestu se godinu održava u Bruxellesu i okuplja srednjoškolce iz Europe.
''Tvoje mišljenje, tvoja Europa''  jedanaestu se godinu održava u Bruxellesu i okuplja srednjoškolce iz Europe koji u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog  odbora raspravljaju o važnim temama. Ove godine - o klimatskim promjenama. U ožujku će u srcu Europske unije hrvatske boje predstavljati učenici porečke Srednje škole Mate Balote.

Ovo su hrvatski sljedbenici Grete Tunber. Osim što su vršnjaci, zabrinjavaju ih iste teme - klimatske promjene. I najbolje su to prikazali u prijavi pa će njih troje put Bruxella. Ozbiljno su to shvatili, no itekako su sretni i zadovoljni.

Moći ćemo puno toga naučiti tamo, novo iskustvo, društvo dobar profesor ide s nama, rekao je Matteo Krevatin, učenik 3. razreda SŠ Mate Balote, Poreč.

Profesor ništa manje ponosan. Sudjelovanje na Međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama velika je prilika za Porečane.

Gdje ćemo osmišljavati plan vezano za ograničavanje klimatskih promjena i gdje ćemo tu temp svesti na manje od 2 stupnja rekao je profesor ekonomije Davor Ban.

Bit će to ozbiljna rasprava s ozbiljnim prijedlozima od kojih će se birati najbolji.

Cilj je da Odbor čuje nove ideje učenika, nove savjete rekla je Matea Banko, učenica 3. razreda SŠ Mate Balote, Poreč.

Jer možda se baš tu kriju neka nova rješenja.

Da mladi nisu osjetili potrebu i važnost da se bave promjenama kod nas starih koji donosimo odluke, sigurno da taj projekt ne bi uspio. Mladi su osvješteni, neki od njih već vide posljedice klimatskih promjena rekla je članica Europskog gospodarskog i soc. odbora Lidija Pavić Rogošić.

Pa ne samo da na mladima svijet ostaje, već upravo oni imaju budućnost u svojim rukama. Ne zaustavimo li klimatske promjene, pitanje je kakvu će sutrašnjicu imati i hoće li je uopće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!