Poruka mladima: Seksualnost je prirodna

01.12.2021.

12:42

Autor: Kod nas doma/HRT

Nataša Bartolin Belić

Nataša Bartolin Belić

Foto: Kod nas doma / Shutterstock/HRT

U mnogim konzervativnim obiteljima ne govori se o seksualnosti, zbog čega je mladima neugodno kada se u društvu pokrene ta tema. O tome trebaju li roditelji o ovome razgovarati sa svojojm djecom, govorila je psihoterapeutkinja Nataša Bartolin Belić u HRT-ovoj emisiji Kod nas doma.

- Nije lagana situacija za mlade ljude kada kod kuće nemaju roditelje dovoljno otvorene da ih vode, da im pokažu neke knjige ili časopise o otkrivanju seksualnosti, rekla je.

Objasnila je da nije nimalo jednostavno kada mlada osoba mora sama istraživati ovu temu. Na internetu ima, rekla je, vrlo ozbiljnih i znanstveno utemeljenih članaka, ali ima, zapravo, svega i mladoj osobi se teško tu snaći. Preporučuje da se mladima kupe knjige, ima dosta ozbiljne literature.

Bartolin Belić kaže da je sram veliki problem, ipak, on ne mora biti usađen zbog odrastanja u konzervativnoj obitelji. Ako je ta obitelj otvorena za razgovor sa svojom djecom i uči ih da se ne trebaju sramiti prirodnih stvari, ta djeca će, objasnila je, imati manje srama. Ali ako se o tome uopće ne razgovara, razumljivo je da će djeca osjećati sram, a to je problem.

Mladima je poručila da je seksualnost prirodna, bez obzira na to kako ju doživljavamo, bilo kao evolucijsku vrijednost ili kao božji dar, ona je uvijek prirodna i toga se ne treba stidjeti.

- Treba prihvatiti svoju odgovornost kako ću se seksualno ponašati i nema razloga za sram ako idemo odgovorno, dodala je.

Neadekvatna i loša seksualna informiranost, smatra, može ostaviti trajne posljedice na buduće seksualne živote mladih, a kao posljedica rigidnog odgoja mogu se javiti određene smetnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!