Poruke djece odraslima o mentalnom zdravlju

15.12.2021.

15:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV/HRT

Iskoristimo pandemiju i osigurajmo sustav podrške mentalnom zdravlju svima

Iskoristimo pandemiju i osigurajmo sustav podrške mentalnom zdravlju svima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tradicionalna akcija "Poruke djece odraslima" u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, ove je godine bila osobito posvećena mentalnom zdravlju djece. O tome je bilo riječi u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".  

Mentalno zdravlje djece u doba pandemije


Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza, ističe kako ova hvalevrijedna akcija ima dugu tradiciju još od 1953. godine, a cilj joj je čuti kako se djeca osjećaju, što misle i što poručuju odraslima – roditeljima, učiteljima, profesorima i ostalim. 


- Ove godine svjesni smo uvjeta u kojima živimo i jednostavno smo htjeli čuti iskustva same djece. Napravili smo smjernice za poruke djece odraslima i poslali ih na puno škola, vrtića i naših Društava, kaže Krpes i dodaje kako se u akciju uključilo 35 lokalnih zajednica, te je ukupno pristiglo više od 1100 poruka. Dobili smo iskustvo iznutra, jako relevantne činjenice da su novi uvjeti života ostavili dosta traga na dječju svakodnevnicu – od školskog i vrtićkog do života u obitelji, kazala je.


Sanda Puljiz, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, ističe kako je provedeno veliko istraživanje na temu mentalnog zdravlja djece u doba pandemije. 


- Ono što mi u Centru vidimo, i što potvrđuje to istraživanje, je sve veća navala na naše usluge i sve veći vapaji roditelja – simptomatologija je jako izražena u smislu depresivnosti, anksioznosti i paničnih napada kod djece i mladih, kao i samoranjavanje i suicidalne ideje, kaže i dodaje kako se ti simptomi pojavljuju u sve mlađoj dobi što je jako zabrinjavajuće. 


No, pozitivno u toj priči je što se mladi ne libe potražiti stručnu pomoć, što je posljedica dugogodišnjeg truda i rada psihologa i stručnjaka u vrtićima i školama. 


- Iz osobnog iskustva vidim da oni to komentiraju među svojim prijateljima i da jedni drugima preporučuju psihologe i psihoterapeute, te da dosta otvoreno o tome razgovaraju, kaže Puljiz.


- Sva djeca koja su sudjelovala u ovoj akciji su bila na neki način animirana – odgajatelji u vrtićima i nastavnici u školama razgovarali su s njima i prilagodila se metoda na koji način će dijete izraziti svoje iskustvo. Gledajući ove poruke vidi se, ovisno o dobi djeteta, na što su stavili fokus. Činjenica je da svi žude za svojim vršnjacima, da nisu mogli ići slobodno u vrtić ili školu, a s druge strane primjećuje se koliko su se unutar obitelji svi okrenuli jedni drugima i koliko su djeca više vremena provodila sa svojim roditeljima u igri i zabavnim sadržajima, kaže Krpes i dodaje kako će se od izabranih poruka napraviti jedna publikacija koja će se distribuirati diljem Hrvatske.

"Djeca štite roditelje"


Puljiz ističe kako djeca nisu uvijek otvoreni prema roditeljima, te se nerijetko dogodi da oni zadnji saznaju za djetetov problem. 


- Štite roditelje, ali može se dogoditi da dijete kaže nešto učiteljici ili drugoj bliskoj osobi, i to ne treba roditelje zabrinuti. Djeca sebe izražavaju kroz crteže ili zadaćnice i tu je uloga svih ljudi koji rade s djecom da na neki način prepoznaju sve te signale koje djeca šalju. Treba pratiti i promatrati djecu je li se nešto kod njih promijenilo, a roditelji trebaju biti otvoreni prema onome što im odgojiteljice ili učiteljice kažu i na što ih upozoravaju, kaže i dodaje kako je bitno da su i roditelji uključeni u proces terapije. 


- I roditelj se mora mijenjati, ne samo dijete, kazala je.


Nekoj djeci odgovara "online" nastava


Neki od rezultata govore da djeca ponekad ističu da im samoizolacija i "online" nastava odgovaraju, a pogotovo ona djeca koja su doživjela vršnjačko nasilje. 


- Kod djece od petog do osmog razreda se iz poruka točno vidjelo da se u kućnom okruženju osjećaju puno sigurnije nego u školskom, upravo zato što su bili izloženi različitim oblicima 'bullyinga'. S druge strane, ta okrenutost digitalnim medijima otvara druge vrste nesigurnosti među djecom. Jednostavno moramo interdisciplinarno i međusektorski surađivati, davati podršku i djetetu, i stručnjaku koji radi s djetetom, i roditelju, objašnjava Krpes te dodaje kako Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, osim za djecu, organizira i niz programa za roditelje.


"Online" konferencija na temu mentalnog zdravlja


Danas u 10 sati organizirana je i "online" konferencija na temu mentalnog zdravlja, koja se održala na YouTube kanalu Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. U konferenciju su bili uključeni ugledni i relevantni stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja. Osim takvih konferencije, podrška je potrebna stalno – primijete li roditelj problem, napominje Puljiz, mogu se javiti Hrvatskoj psihološkoj komori, Centru za djecu, mlade i obitelj, Hrabrom telefonu, Centru za krizna stanja. „Zovite, pitajte, i tamo će vam netko reći trebate li dalje tražiti pomoć“, zaključuje Puljiz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!