Poruke potpore i solidarnosti stigle su u Ukrajinu

04.03.2022.

20:38

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Irena Košar

Poruke mira i solidarnosti već su stigle do učenika u Ukrajini

Poruke mira i solidarnosti već su stigle do učenika u Ukrajini

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Nastavnici i učenici iz cijele Hrvatske pokrenuli su brojne akcije podrške i solidarnosti za ukrajinske učenike i učitelje. Potporu im daju i videoporukama na društvenim mrežama i volontiranjem u humanitarnim akcijama. Prve poruke stigle su do onih koji su ostali u napadnutim ukrajinskim gradovima.

Ovi učenici možda jesu mali, ali zato imaju imaju veliko srce puno ljubavi i suosjećanja. Vršnjacima u Ukrajini šalju pjesmu podrške.


- Vršnjacima u Ukrajini smo poželjeli mir, da rat prestane, poželjeli smo im povratak svojim kućama s obitelji, kaže dječak Mihael, učenik iz Pule.


- Mi smo osmisli uključiti se glazbeno, jednom akcijom nazvala bih je, zato što smo krenuli sa snimanjem jedne dječje pjesme, objasnila je Anica Valenta Licul, učiteljica u pulskoj Osnovnoj školi Šijana.  


Za videoporuke mira, ljubavi i solidarnosti neki učenici naučili su nekoliko riječi ukrajinskog jezika.


- Prvo smo se dogovarali o riječima koje ćemo reći, neke pozitivne strane, onda ih je naša profesorica Dijana prevela. Ja sam imala "berežice be", što znači čuvajte se, kaže Dorotea, učenica iz Zagreba.   


Najmlađi učenici crtežima su izrazili podršku svojim vršnjacima koji su ostali u Ukrajini.


- Nacrtao sam srce za podršku da ostanu živi, da prođu kroz ta teška vremena dobro, pokazuje svoj crtež Noa iz Zagreba.

A poruke mira, ljubavi i solidarnosti već su stigle do kolega u Ukrajini.

- Kada sam ja taj video naš podijelila na svojoj Facebook stranici, moja prijateljica Irina je napisala da ju je ganuo do suza, rekla je Dijana Požgaj, profesorica hrvatskog i ukrajinskog jezika u OŠ Vugrovec Kašina. 


Maturanti Zdravstvene škole u Splitu uključit će se i u volonterski rad.


- Pomoći kako god možemo, od akcija koje se održavaju preko Crvenog križa, do slanja poruka podrške i ne širenja mržnje preko društvenih mreža, govori splitski maturant Toni. 


Jer svaka pomoć i podrška u ovim teškim trenucima više je nego doborodošla.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!