22:15 / 29.05.2021.

Autor: Sunčica Findak/I.H./Dnevnik/IMS/HRT

Posebne upisne kvote za studente iz dijaspore

Posebne upisne kvote za studente iz dijaspore

Posebne upisne kvote za studente iz dijaspore

Foto: Dnevnik / HRT

Prije tri godine, na inicijativu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine, prvi je put osigurana posebna upisna kvota za studente pripadnike hrvatskog iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine u drugim zemljama. U našoj rubrici "O školstvu na distanci" svoja su iskustva otkrili oni koji su se upisali među prvima. 

Nensi dolazi iz Italije, Hrvatsku voli oduvijek, a posjećivala je Osijek, odakle je njezina majka. Prije dvije godine odlučila je javiti se na natječaj, naučiti dobro hrvatski i studirati sestrinstvo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. 


- Želim ostati u Hrvatskoj, imam kuću u Osijeku i želim raditi u bolnici tamo, rekla je Nancy Loco, studentica sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. 


Hrvatski uči naveliko, nakon toga predavanja na fakultetu, pa praksa. 


Maja je došla iz Švicarske, javila se na natječaj, upisala logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Iako nije bio savršen, s mamom je oduvijek kod kuće govorila hrvatski. A iako uvjet za posebnu kvotu nije položena državna matura, ona je napravila pravi pothvat. 


- Prije tri godine sam položila i to sve A razine, uključujući i hrvatski jezik, rekla je Maja Kranjčec, studentica logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. 


Želi ostati u Hrvatskoj, i ništa joj nije teško, pa čak ni svakodnevno putovati. 


- Trenutno živim u Koprivnici i svaki dan putujem za Zagreb na fakultet, dodala je. 


U protekle tri godine upisalo se 46 studenata Hrvata iz 12 država, s tri kontinenta. 


- Naš je cilj da oni budu daljnji promotori hrvatskih inicijativa, hrvatskih aktivnosti u sredinama u kojima stoljećima žive pripadnici hrvatskog naroda, rekao je Milan Bošnjak iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. 


I ove godine nekoliko hrvatskih visokih učilišta osigurava posebnu kvotu za Hrvate izvan RH. Sveučilište u Zagrebu, Zadru te Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru. 


- Koji mladim ljudima omogućuje da dođu u RH da dobiju kvalitetno obrazovanje i da se čvršće povežu s domovinom svojih predaka, dodao je Bošnjak. 


Pitali smo Maju i Nensi što im se toliko sviđa da žele ostati, kažu - pristupačni ljudi, super profesori, novi prijatelji i naravno čist zrak i ugodna klima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!